Двама, копали в археологически резерват, са осъдени по обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен

14.02.2020 11:39

По обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен двама мъже, търсили културни ценности в археологически резерват, са осъдени само пет седмици след извършване на деянието. Постигнатото споразумение е одобрено от съда, информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Н. Н. и П. Ф. се признаха за виновни за това, че на 02.01.2020г., в землището на с.Гиген, обл.Плевен, на територията на недвижима културна ценност Античен град „Улпия Ескус“, обявен за археологически резерват с Разпореждане № 37 на Министерски съвет от 21.11.2001г., в съучастие, без съответно разрешение търсили археологически обекти, като при извършване на деянието използвали технически средства – метал детектор, лопати и лек автомобил „Фолксваген Джета“ – престъпление по чл.277а, ал.3, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.

На двамата извършители са наложени наказания лишаване от свобода – за Н. Н. шест месеца и за П.Ф – седем месеца, изтърпяването на което е отложено с три години изпитателен срок.

Веществените доказателства, предмет на престъплението – лек автомобил „Фолксваген Джета“, лопати, мателотърсачи, 15 броя метални елементи, два броя бронзови метални елементии керамично парче с кръгла форма, на основание чл.53, ал.1, б.“а“ от НК, се отнемат в полза на държавата.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: