В Трънчовица зарязаха лозята с празник и надежда за възраждане поминъка на селото

14.02.2020 15:18

Днес, в Деня на лозаря, красивата традиция на Трънчовица – селото с най-много лозя в община Левски събра на весел празник жителите му. На българския празник в чест на свети Трифон кметът на селото Милан Драганов посрещна и много гости.

„Много съм щастлива, че на Трифон Зарезан съм в нашето село Трънчовица, лозарското село на община Левски. На Трифон Зарезан цялата община трябва да идва да гледа как се прави и как човек си пази поминъка и занаята, как си обича лозите и как си ги запазва. От сърце Ви благодаря, че сте сторили това добро, да си запазите лозовите масиви до ден днешен, да болеете за тях и да си ги гледате”, каза кметът на община Левски Любка Александров, която честити празника и по стар български народен обичай заряза лозата.

Българската народна традиция оживя в лозовия масив. С молитва и благослов от отец Енцо, с Танасовата музика, с пита хляб и вино, с блясък в очите бе скрепена надеждата за здраве и плодородие.

Ритуалът по първата резитба извършиха и кмета на селото Милан Драганов, собственика на лозовия масив, а след първата резитба започва работата в лозята, припомниха жените в селото. Те благословиха „гроздето да бъде на всеки лист по едър грозд и пълни бъчви с вино и пивка ракия.”

Избран беше и Цар на лозята. Най-големият животновъд в село Трънчовица Божидар за пръв път слага короната. Тя малко му тежи, сподели той, но ще има помощници и като глътне от виното ще му дойде силата.

Милан Драганов: „В село Трънчовица от дълги години спазват традицията ,защото основен поминък на хората от селото е лозарството и винарството.Обработват се около 1500 дка от земеделските стопани и кооперации, като работната ръка е от селото. Нашите намерения, освен да празнуваме ,са  да започнем да развиваме колкото се може повече лозарството. Да облагородяваме, да възстановяваме лозови масиви, въпреки, че пазарът е труден. Работата ръка е заета почти целогодишно, което осигурява някакви пари на хората в селото за да могат да се издържат. По този начин гледаме да задържим младите хора, защото едно село е живо, когато има млади хора…”

Кметът на село Трънчовица, който също е лозар, среща подкрепата млади и стари  в селото, подкрепата на  Общината и не само за развитие на лозарството. Пожела на всички да са здрави и с общи усилия да поддържат това, което имат и го възобновяват.

На площада пред кметството днес с Танасовата музика и български народни хора бе отбелязан с веселба празникът на любовта и виното.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: