Учители от ОУ „Максим Горки“ – Левски участваха в обучителен курс в Ирландия

13.02.2020 10:28

В Основно училище „Максим Горки“ – гр.Левски приключи първият етап от проекта  „Училище на 21-ви век – продължаващо образование“, който се изпълнява по програма Еразъм+. Координаторът на проекта Славка Ленкова, Надя Георгиева – заместник-директор и Боряна Ангелова – учител ЦДО са участвали в обучителен курс „Има приложение за това! Използване на най-добрите образователни приложения“ в столицата на Ирландия, Дъблин.

В рамките на една седмицате са се запознали и използвали образователни приложения и платформи, които могат да бъдат полезни за учителите в процеса на преподаване, за да превърнат ученето в приятно и забавно. Получили са безценен практичеcки опит в общуването с колеги от Италия, Гърция, Испания и Ирландия, подобрили са уменията си в използването на английски език както в работата, така и в ежедневието и са се запознали с образователните системи в Европа.

Важна част от всеки един проект по „Еразъм+“ е запознаването с културата, историята и традициите на страната,  в която се провежда мобилността. В Ирландия учителите от ОУ „Максим Горки“ – гр.Левски са имали възможността да посетят световноизвестната библиотека на Тринити Колидж в Дъблин, която е построена в периода между 1712 и 1732 г. и съдържа над 200 000 книги; Дъблинският замък, който до 1922 г. е седалище на администрацията на правителството на Обединеното кралство в Ирландия, а сега е голям комплекс на ирландското правителство; Националната галерия, дом на произведения на изкуството от 14-ти до 20-ти век; Националните ботанически градини в Дъблин, прекрасно и вдъхновяващо място за разходка и отдих. През последния ден от престоя в Ирландия са посетили Килкени, средновековен град  и столица на Ирландия през 12-ти век, като по пътя са минали през Глендалох, ледникова долина в Ирландия, графство Уиклоу, и място на снимки на известни филми като Послепис: Обичам те“  и „Смело сърце“.

„След завръщането ни, за да запознаем колегите с наученото, проведохме две вътрешноучилищни квалификации, за учителите от начален етап на обучение иза учителите от прогимназиален етап.  Боряна Ангелова, прилагайки на практика наученото, използва  приложениетоScreencast-O-Matic и  изработи обучителни видеа за използване на образователните приложения, които сподели с колегите си от ЦДО“, разказва Славка Ленкова.

И добавя: „Новите образователни приложения и платформи Edmodo, Kahoot, LearningApps, Quizizz, Quizlet, Canva, PoppletиEdpuzzle,  които вече прилагаме редовно в класната стая, показаха на учениците, че мобилните телефони, освен за игри, могат да бъдат използвани за придобиване и затвърждаване на знания. Проверката на знанията, досега очаквана със страх, се превърна в приятно занимание с помощта на онлайн игрите и тестовете. Мотивацията ни да участваме в проекта бе продиктувана от желанието ни да се запознаем  с приложението на ИКТ в образователната система, а курсът „Има приложение за това! Използване на най-добрите образователни приложения“, който беше избран с компетентната помощ на  „Инфолинк – Карина Димитрова“,  отговори напълно на нашите интереси, потребности  и желанието ни  да подобрим  качеството на обучението“.

Снимки: личен архив

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: