160 години празнува ОУ „Васил Левски”- Плевен

11.02.2020 13:09

Две значими годишни ще отбележи с поредица от събития Основно училище „Васил Левски” – Плевен. То празнува 160 години от основаването си и ще отбележи 147  години от трагичната гибел  на Апостола  на свободата – Васил Левски.

По традиция всички събития се провеждат в т.нар. Седмица на Патрона, която ще се състои от 11 до 18 февруари.

Днес ще бъде проведен час на класа, посветен на Васил Левски и на 160-та годишнина от създаването на училището.

На 12 февруари, сряда, ще се състои състезанието за първокласници „Лъвски скок”. Турнир по футбол за купата на ОУ „Васил Левски” – Плевен  ще се проведе на 14 февруари, петък. А на 15 февруари ученици ще премерят сили в ХIII Отборно междуучилищно математическо състезание „Васил Левски” за ученици в начален етап.

На всички събития са поканени възпитаници и приятели на училището, родители и Обществения съвет към училището, а на 18 февруари, когато ще се състои тържественият ритуал пред паметника на Васил Левски в двора на училището, се очакват и официални гости. Началото на ритуала е 10 часа.

„Посрещаме юбилея с нетърпение, желание, успехи и повече ученици, всичко е плод на много и усилена работа по европейски проекти, национални образователни програми, организирани са много групи за занимания по интереси, участваме много активно в изявите от националния календар на МОН, има организирани факултативни учебни часове за допълнителна подготовка”, казва Таня Тонева, директор на ОУ „Васил Левски”.

Било време бурно. Години тежки за българския народ. Събуждала се народната съвест. Младо и старо жадувало за повече светлина, за повече знания. Тогава в 1860 г. родолюбиви българи поставили началото на Горноплевенското училище. Условията за учебна работа били крайно тежки. Поместено в една стара сграда на ул. „Мара Гидик“, то събрало жадните за наука деца. Будни и ученолюбиви били и родителите, и децата, но техните учители със своите знания и дейност били достоен пример за малки и големи.
Истински апостол и учител бил Ради Иванов-Русчуклията, близък сподвижник на Васил Левски, той бил учител на деца и възрастни. Нощно време яхнал кон, през ниви и ливади, отивал в Ловеч на срещи с Васил Левски или на тайни сбирки зовял старите, а сутрин рано в училището прибирал децата да ги учи на четмо и писмо, на родолюбие. По негово предложение старото Горноплевенско училище след Освобождението приема името на Апостола.
В периода 1896-1897г. е построена нова сграда на училището с четири класни стаи. То се разширява, през 1954 г. към него е открит среден курс и така училището става основно. През 1962 г. е построена нова сграда с 21 класни стаи, три кабинета, 3 работилници, физкултурен салон и столова. Благоустроен и озеленен е и просторният училищен двор.
За значимостта на ОУ „Васил Левски“ в културния живот в Плевен говори и следният факт – през 60-те години на миналия век училището получава най-високото държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ I степен.
Възпитаници на училището са оперната певица Катя Попова, създателят на парк „Кайлъка“ генерал Иван Винаров, а в по-ново време – поетът Георги Константинов, художникът Греди Асса, писателят и театрал Илко Иларионов, Ивайло Московски, шампионът по шахмат Валентин Йотов, шампионът по гребане Юри Симеонов, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, синоптикът Христина Балинска и още много други лекари, учители, юристи, интелектуалци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: