Прокуратура и Полиция в спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

07.02.2020 14:57

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се е провела под ръководството на Районна прокуратура – Плевен. Резултатите бяха представени днес на пресконференция от зам.-окръжния прокурор Николай Пачевски, адм.ръководител на Районна прокуратура – Плевен прокурор Пламен Петков, директора на ОДМВР-Плевен старши комисар Веселин Вътов и зам.-директора на ОДМВР комисар Петър Енчев.

Акцията е била в изпълнение на заповедта на главния прокурор Иван Гешев за повишаване ефективността при противодействие на престъпността чрез разкриване на цялостната престъпна дейност и ускоряване на разследването по две и повече досъдебни производства срещу един и същ обвиняем.

По думите на прокурор Пачевски 3-дневната операция е била проведена в град Плевен и някои по-малки населени места и е била насочена както към разкриване на престъпления, но и към осигуряване на обществения ред и противодействие на битовата престъпност. Районен прокурор Пламен Петков даде информация за разкритата кражба край село Ралево от фирма, която работи по изграждането на газопровода „Балкански поток“. Както вече съобщихме задържани за кражбата са трима мъже от село Бохот – 33-годишен, 26-годишен и 32-годишен. Районна прокуратура иска постоянно задържане за тях. Тримата са криминално проявени и тъпърва ще се проверява съпричастността им към други престъпления.

Старши комисар Веселин Вътов отбеляза доброто взаимодействие между Полицията и Прокуратурата и отчете, че са постигнати много добри резултати. По време на акцията са проверени 768 моторни превозни средства и 1109 лица. Проверени и профилактирани са 130 криминално проявени. Задържани в полицейските управления на областната дирекция във връзка с извършени престъпления са единадесет лица. Образувано е едно бързо производство. В хода на операцията са образувани осем досъдебни производства.

Последните дни в резултат на доброто взаимодействие с Прокуратурата и по линия на наркоразпространението са задържани големи количества наркотици, има арестуван и лихвар. По линия на работата на охранителната дейност в последните дни са извършени проверки на над 1200 лица като са съставени над 150 акта за нарушения.

Комисар Петър Енчев отбеляза, че в последната година с 13% е намаляла битовата престъпност в малките населени места.

Директорът на ОДМВР – Плевен подчерта, че специализираната операция безспорно има добър резултат и полицейските действия за противодействие на битовата престъпност ще продължат, защото справянето с този проблем е приоритет на МВР. Мерките за ограничаването на престъпността включват както наблюдение и контрол над криминалния контингент, и на рисковите групи, които са склонни да извършват престъпления, така и ефективно сътрудничество с гражданското общество чрез активно взаимодействие с частни охранителни фирми и органите на местната власт. Като препоръка бе отбелязано, че е необходимо гражданите да бъдат по-внимателни и да търсят съдействие от органите на реда. Понякога незначителни на пръв поглед неща са от изключителна важност за разследването и за постигане на обществена значимост в полицейската работа. Прокурор Пачевски разясни, че без да се сигнализират полицията и прокуратурата няма как да бъдат взети законови мерки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: