Нов шанс за живот на две котета дадоха лекарите от ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”

02.02.2020 17:20

Две котета – Рижко и Панди, получават извънреден шанс да живеят благодарение на добротата и професионализма на лекарите от ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”. И двата случая са от преди три месеца. Панди вече е любимец в социалните мрежи, а неговият приемен стопанин Стефан Божинов с огромна всеотдайност и любов полага ежедневни грижи за него. Рижко все още е в клиниката до пълното му стабилизиране. Ето и историите им:


Рижко е постъпил в клиниката в изключително тежко състояние, в безсъзнание и изстинал. Човекът, който го е донесъл, го е намерил полумъртъв, след като е бил давен от кучета през нощта. „Веднага осъществихме бърза помощ, възстановихме целостта на коремната стена, всичко промихме, изчистихме и затворихме котето. След това го реанимирахме и то се събуди”, разказва Д-р Антонио Петков, който заедно с д-р Ангел Ангелов извършва тежката операция. Следват няколко дни интензивни грижи, през което време котето се стабилизира малко, но после рязко се влошава. „Разбрахме, че някъде по пътя е наранен уринарния тракт. Отворихме отново и видяхме, че уретрата е била скъсана. При първата операция в бързината не сме могли а забележим толкова малка структура”, обяснява д-р Петков. Лекарите са изправени пред трудния избор – да приспят котето или да направят друга операция. Избират второто. „Направихме операцията като свързахме уретрата за коремната стена, за да се отделя там урина, защото иначе животното щеше да умре”, допълва специалистът. Появява се обаче друг проблем – урината, която се отделя и полепва по кожата, я възпалява. Дълго време лекарите се борят с едни незарастващи рани по коремчето на котето, но в крайна сметка след различни терапии резултатът е много добър.

Бяхме го отписали, но то се хвана за живота и това накара и ние да се борим с него, отбелязва днес д-р Антонио Петков. Следва още една операция заради запушен изход, ново възстановяване, което този път протича по-бързо. Рижко вече пишка сам, има рефлекторни позиви, но изисква непрестанни грижи. Всеки ден по два пъти се къпе, два месеци е бил на медикаменти. Лекарите се надяват някой ден да намери приемни собственици. Засега е компания на другия любимец на клиниката, спасен от сигурна смърт – Скрежко, който е напълно сляп. Спят заедно, а Рижко регулира хранителните дажби на Скрежко, който е на диета за отслабване.


Панди бил на двайсетина дни, когато ремък на кола е откъснал цялата опашка и част от таза му. Като повечето бездомни котета и той е търсел топло място, за да прекара нощта. Но това едва не отнема живота му. „Беше в шок, когато ни го докараха. Решихме да пробваме да го спасим. Направихме реконструктивна операция, за да го съберем. Част от ректума му беше извън таза, опашката беше отлепена до кръстовата кост, тазът беше открит, кожата на половината му гръб се беше отлепила. Оперирахме го веднага, събрахме каквото можем, върнахме ректума на мястото, прикрепихме повечето мускули, които бяха все още здрави и неразкъсани напълно, поставихме дренаж и след няколко дни интензивни грижи – загрявания, системи, медикаменти, то се захвана за живота”, описва картината отпреди три месеца д-р Антонио Петков. Проблемът идва с това, че котето е много малко и не иска да се храни по какъвто и да е начин – нито насила, нито наволя. Тогава злекарите от „ИДА-ВЕТ” започват да му търсят приемен дом с някоя женска кърмачка. Отдовава се техен редовен клиент – Стефан Божинов, който се грижи за бездомни котки в автокъщата си и скоро е кастрирал няколко в клиниката. Д-р Ивайло Илиев му се обажда и Стефан веднага приема да вземе котето. Заради външния си вид, товеднага получава името си – Панди. Черната пантера тогава отглеждала две котенца, които били далеч по-големи от Панди. Стефан разказва, че котката без проблем приема доведеното дете, което пък веднага започва да суче. След няколко дни започва да се храни самостоятелно. Всеки ден екип от клиниката ходи на място да промива раната и да му дава лекарства.

Доста хора проявяват желание да го вземат, но в крайна сметка Стефан, който пръв го приел, решава, че той ще се грижи за него. Докато не укрепне достатъчно, че да го даде на приемен стопанин. Това време е и до днес. А по любовта, с която Стефан разказва за лудориите на Панди изглежда, че никога няма да се раздели с него.
Големите проблеми след травмата идват със задръжката на урина. „Трябваше да изпразваме мехура всеки ден, защото иначе щяха да му спрат бъбреците. С растежа то ставаше все по-силно, не спираше да яде, имаше непреодолим апетит. Постоянно ходеше с препълнено стомахче и имаше доста силен хъс за живот. Постепенно започна да отделя самостоятелно урина – първо на капчици, после на струйка. Със съвместни усилия и грижи Панди оцеля”, разказва д-р Антонио Петков. Думите му потвърждава и Стефан. Но не скрива, че грижите му са денонощни. И това коте получава възпаление на кожата, къпе се всеки ден, дават му се лекарства. Всички медикаменти, както и храната, се поемат от клиниката. Сега вече е много добре. От 300-грамова топчица сега е над 1,250 кг. Вижда се и от клиповете, които Стефан пуска в социалните мрежи. Станал е тартор на котешката група в автокъщата. Катери се и по клиентите, молейки за храна. Има уникална енергия, няма да се откажа от него, категоричен е Стефан. А всички се надяват някой ден Панди напълно да се възстанови.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: