Съветниците дадоха съгласие за партньорство на Плевен с град в Йордания

30.01.2020 12:29

Общинският съвет на Плевен даде съгласие за сключване на официален договор за установяване на партньорски отношения на Община Плевен с Община Зарка, Хашемитско Кралство Йордания. Преди внасяне на предложението за партньорски отношения със Зарка на днешното заседание то бе разгледано във всичките десет постоянни комисии и получи положителни становища,информират от пресслужбата на местния парламент.

В предложението, разгледано от Общинския съвет се посочва, че отношенията между Кралство Йордания и Република България датират от години и се основават на политика на сближаване на двата народа на базата на икономически и културни връзки. В този контекст по време на посещението на почетния консул на Хашемитското кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи в Плевен е заявен интерес от страна на кмета на Община Зарка инж. Имад Момани за установяване на партньорски отношения с Плевен. Д-р Бармауи представи и проект на договор за официализиране на процедурата.

Днешното съгласие бе прието с гласовете на 38 от общинските съветници. Общинският съвет упълномощи кмета на Общината Георг Спартански да води преговори за сключване на договора и след подписването му този договор да бъде внесен за одобрение в местния парламент.

Град Зарка /в превод „Пътят на водата“/ е административен център на губернаторство Зарка. Той е втори по големина в страната с население близо един милион души. Намира се на около 20  километра от столицата Аман и е известен като индустриален център на Кралство Йордания. Зарка е популярен и като университетски център. Една от първите крачки за съвместното сътрудничество е възможността йордански студенти да се обучават в плевенския Медицински университет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: