Служители от ОДМВР – Плевен проведоха спецоперация за разкриване на взломни кражби от магазини

30.01.2020 13:20

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Отдел „Разследване“, специализирани полицейски сили, Базова научно-техническа лаборатория и РУ Долни Дъбник при ОДМВР – Плевен, реализираха специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на извършени взломни кражби от магазини на територията на областта. За това информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.

Разследването е стартирало на 22 януари 2020 година, непосредствено след постъпил сигнал за взломен магазин за хранителни стоки в село Писарово, община Долни Дъбник. Незабавно на адреса са изпратени полицейски служители на РУ – Долни Дъбник. Извършен е оглед на местопроизшествие по реда на чл.212, ал.2 от НПК, при който е установено, че в обекта е проникнато след взломяване на заключващото устройство на масивна метална входна врата и взломяване на вътрешна врата от ПВЦ-дограма. Констатирана е кражба на голямо количество лотарийни билети, колбаси, млечни продукти – вакумирани кашкавали и сирена, захарни изделия – шоколади, алкохолни спиртни напитки, метален монетник със сумата от 160 лв., една ел. дрелка „Спарки Елтос“, както и други стоки. Изяснено е, че е открадната охранителната камера на обекта. В хода на разследването, под ръководството на районен прокурор от РП – Плевен, са събрани данни и доказателства за извършителите на деянието. Вчера на територията на град Козлодуй, област Враца и в Плевен е проведена специализирана полицейска операция за задържането на лица, съпричастни към престъплението.

В хода на акцията са извършени процесуално-следствени действия на общо седем адреса – пет в град Козлодуй, обитавани от 26-годишен, 24-годишен, 39-годишен, 29-годишен, 30-годишен, един имот в село Гложене, обитаван от 35-годишен, както и заведение за бързо хранене в Плевен. При претърсванията са намерени и иззети доказателства, относими към престъпната дейност – множество бутилки със спиртни напитки „Уиски“, шоколади, вакумирани месни и млечни хранителни продукти, ел. дрелка „Спарки-Елтос“, бутилирано олио. Единият от извършителите посочва конкретно място на територията на парк „Лавров“ край град Долни Дъбник, където са укрити монетника и счетоводни отчетни книги от търговския обект в село Писарово.

В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че лицата са извършители на взломна кражба на територията на община Червен бряг. На 24 декември 2019 година в съучастие и сговор след срязване на арматурна решетка на прозорец на магазин за хранителни стоки в село Лепица те откраднали кафе машина „NUOVA GENERAL“, 48 бутилки олио и парична сума от 190 лв. На 17 януари тази година в 03.05 часа те направили опит за кражба в село Ясен, община Плевен, като са взломили ролетна щора на хранителен магазин. Не са проникнали в обекта, който е обезпечен с охранителни камери за видеонабюдение.

На 29 януари 2020 година първоначално за срок до 24 часа по ЗМВР са задържани четирима от град Козлодуй. Впоследствие трима от тях – 26-годишният, 24-годишният и 35-годишният са привлечени и разпитани в качеството на обвиняеми пред адвокат от АК – Плевен. С постановление на наблюдаващ прокурор и тримата са приведени в ОЗ „Арести“ с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 72 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: