Нощ на идеите 2020 ще се проведе днес в Медицински университет – Плевен

30.01.2020 7:35

Плевен, заедно с още 186 града в 90 държави по света, ще се включи днес в събитието „Нощ на идеите“, организирано всяка година по инициатива на Френския институт в Париж и на Министерството на външните работи на Франция. Темата на тазгодишното издание е „Да бъдеш жив“. Нощта на идеите се провежда ежегодно и има за цел да насърчи диалога и обмена на идеи по актуални за съвременното общество теми чрез паралелно случващи се конференции, срещи, форуми и кръгли маси, представления и друг вид изяви.
Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Френският институт в България организират българското издание на „Нощта на идеите“ тази година. Тя ще се проведе на 30 януари 2020 г., четвъртък, от 15:00 до 20:00 ч., в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационен Ендоскопски Център при МУ-Плевен. Основен партньор на събитието е BNP Paribas.
Изданието тази година ще обхване темите: „Pоботика и бъдещето на медицината“, „ХАЙФУ технологии – неинвазивна хирургия“ и „Робоетика и философия“. Програмата на „Нощ на идеите“ е разделена на три модула. В първия модул, от 15:00 до 15:45 ч, Димитър Божков, Философски факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, ще разгледа темата на събитието през призмата на философската гледна точка. От 16:00 до 16:45 ч програмата ще продължи с лекция на проф. д-р Силвия Александрова-Янкуловска, Декан на факултет „Обществено здраве“, МУ-Плевен, с фокус робоетиката и новите предизвикателства пред медицината и общественото здраве. Последният модул, от 17:00 до 18:00 ч., е посветен на бъдещето на медицина. В него участие ще вземат проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., Ректор на Медицински университет – Плевен, който ще разкаже на аудиторията как роботиката е променила хирургията. След него доц. д-р Добромир Димитров, д.м., Медицински управител на HIFU-Център към УМБАЛ „Света Марина“ –Плевен, ще представи най-новите практики в ултразвуковата хирургия при лечение на рак на панкреаса.
В Нощта на идеите 2020 специалното участие ще вземе проф. Жак Манян, професор по УНГ, специалист в областта на ендоскопската хирургия и образната диагностика, който ще се включи с телеконферентна връзка от Университетска болница – Марсилия, Франция.
Нощта на идеите ще бъде съчетана с фотодокументалната изложба „25 години – Република България, член на Международната организация на Франкофонията“. Изложбата съдържа 12 табла, които представят историческите корени на българо-френските взаимоотношения и четвъртвековното сътрудничеството между Франция и България в рамките на Франкофонията. Уникалната експозиция ще може да бъде разгледана в периода 27.01.2020 – 15.02.2020 във фоайето на Телекомуникационния Център. Неин организатор е Регионалният академичен център – Плевен. Експозицията се предоставя с любезното съдействие на Председателя на Фондация „Солей“ г-жа Александрина Исайлова, Директор на Международния франкофонски фестивал „Солей“ и спомоществовател на изложбата, Научния архив на БАН, Държавна агенция „Архиви“ и на МВнР.
В края на събитието гостите и участниците в Нощта на идеите ще могат да се насладят на музикална програма, поднесена от струнен квартет „Геомарчало“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: