Демонстрираха електронната система за таксуване в градския транспорт на Плевен /снимки и видео/

29.01.2020 13:44

 

Демонстрация на функционалността на изградената Електронна система за таксуване в масовия градски обществен транспорт в Плевен бе проведена днес от представители на изпълнителя – Т-Системс, Унгария. Събитието е по повод стартирането на системата, изградена по Проект № BG16RFOP001-1.007-0003-С01: „Развитие на интегриран градски транспорт – гр. Плевен”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Днес бе направена демонстрация как може да бъдат закупени билети и карти за обществения транспорт в Плевен по няколко начина. Показано бе как ще става регистрацията за абонаментна карта, на която ще има снимка на ползвателя и вписани неговите имена. Картата ще е с номер и ще се издава от служители в Билетния център на „Тролейбусен транспорт”. След като имате вече такава карта може да си закупувате билети и абонаменти за период на пътуване и чрез нея да се чекирате при качване в тролея. Закупуването ще става на място в Билетния център, чрез онлайн магазин, за който ще са нужни ел.поща и парола за достъп, от търговски партньори на „Тролейбусен транспорт” от типа на лафките.

Възможността за закупуване на билети за градския транспорт без карта ще е само една – чрез т.нар. киоски. Това са терминали, при които обаче плащането ще е възможно само с дебитна/кредитна карта, не и с пари в брой.

При влизане в тролея пътникът валидира или своята електронна карта, заредена с платени предварително пътувания или чрез билет, издаден му от киоск. Контрольори със специални устройства ще правят проверки на картите и билетите дали са актуални и валидни за съответната транспортна линия. Ако сте взели билет с прикачване, то той ще е с времетраене общо 30 минути.

Планира се да се предлагат както досегашните абонаменти за пътуване – месечни карти и билети за еднократно пътуване, но 24-часови и такива за период от 10 дни. Предстои Общинският съвет да вземе решение какви ще са цените на тези абонаменти.

Очакванията са Електронната система за таксуване в градския транспорт на Плевен да заработи до празника на града – 15 май. Тя вече е изградена, предстоят тестове и свързване с НАП.

Общо в Плевен ще има 10 киоска като са ясни местата на два от тях към момента – в Билетния център на „Тролейбусен транспорт” и на Автогарата. Другите най-вероятно ще се позиционират така, че да са защитени както от атмосферните условия, но и от вандали – най-вероятно в големите търговски вериги.

Демонтрацията бе проведена в присъствието на кмета Георг Спартански, за.-кметът Милен Яков и управителя на „Тролейбусен транспорт“ инж. Ангел Несторов. Кметът подчерта, че няма съмнения, че новата система за таксуване в градския транспорт ще бъде приета от плевенчани и всички ще се убедят в нейното безспорно предимство.


#тагове:

НАЙ-НОВИ: