Висока смъртност при пчелите и ниски изкупни цени на меда сред проблемите на пчеларите в Плевенско

29.01.2020 15:12

Висока смъртност при пчелите се очаква през тази година в област Плевен. Това прогнозират експерти от Областен пчеларски съюз, които днес коментираха някои от наболелите и част от тях нерешени вече с години проблеми на пчеларството в областта и страната. Тази пролет смъртността при пчелите може да достигне 30%, при обичайна около 10%, като през миналата година тя е била около 20 на сто. Причините се както топлата зима, но и натрупването на пестициди, с които се пръскат земеделските посеви, а отровата бавно, но сигурно, убива пчелите.

Според данните на доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз, всяка година намалява добивът на пчелен мед в Плевенско. Причините са и климатични – миналата пролет например беше хладна и дъждовна и нямаше принос от рапица и акация, а лятото и есента беше сухо. Но има и пчелари, които се отказват заради ниските изкупни цени на меда. Последните данни сочат, че мед се е изкупувал на едро за 3,20 лв./кг, а биологичният за 3,80 лв./кг. Това са ниски цени, сравнено със съседни страни, където цената достига до 15 лв./кг.

Друг момент е и ниската консумация на мед от българите – едва по 300-400 грама на година при над килограм в Гърция и Турция, където пък имат недостиг на мед.

В област Плевен регистрираните пчелини са 1200 с около 50 000 пчелни семейства. От тях средно се добива около 1200 – 1500 тона мед годишно. Има обаче много нерегистрирани пчелини, отбелязаха още от Областния пчеларски съюз.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: