Иво Христов: Зелената сделка трябва да предвиди защита от външната конкуренция

29.01.2020 13:59

Отказът от ядрена енергия в някои страни е тежък удар за икономиката, смята евродепутатът

„Какви механизми за защита спрямо външната конкуренция предвиждате; какви стимули, за да подпомогнете европейската промишленост в контекста на екологичния преход? Ще отчитате ли националната специфика? Имайте предвид, че отказът от ядрена енергия в някои страни ще бъде много тежък удар за конкурентоспособността на икономиката.“

Тези въпроси отправи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, към европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Бретон взе участие в заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, чийто член е българският евродепутат.

По думите на Иво Христов Зеленият пакт ще позволи на Европа да поеме моралното лидерство в битката срещу глобалното затопляне, но тя ще постави на изпитание нашата конкурентоспособност спрямо глобалните ни конкуренти, които не бързат да се отказват от традиционните енергоизточници.

Припомняме, че по време на последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция относно Европейския зелен пакт. Според българския евродепутат предложенията на Европейската комисия имат амбицията да създадат условия в икономически и социален план за справяне с измененията на климата и екологичните предизвикателства.

„Това безспорно е стъпка в правилната посока. В името на нейното осъществяване обаче, не бива да се принасят в жертва държави от Съюза като България, които все още са силно зависими от природен газ и атомна енергия. На целите за климатична неутралност до 2050 г. трябва да се гледа с премерен реализъм, който ясно да отчита спецификите и нуждите на отделните държави членки. В България атомната енергия е гарант за конкурентоспособността на икономиката и може да се разглежда като инструмент за ефикасен екологичен преход в средносрочен хоризонт“, смята Иво Христов.

Българският евродепутат смята още, че всяка държава трябва да има правото да избира своя енергиен микс.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: