Елена Йончева с поредица от инициативи в Брюксел с цел превръщане на борбата с корупцията в основен приоритет на ЕС

28.01.2020 14:06

 

През изминалите дни Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, отново призова eвропейските институции да превърнат борбата с корупцията в свой основен приоритет. Йончева е член на новата антикорупционна интергрупа в Европейския парламент, която наскоро започнаактивнадейност. Групата вече проведе няколко срещи и насочва своите усилия към укрепване на дейността на новосъздадената Европейска прокуратура и сътрудничеството й с ОЛАФ, подобряване на независимостта на медиите и гарантиране на сигурността на разследващите журналисти. На 3 март тази годинаинтергрупата планира среща и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Паралелно с това, Йончева работи активно по темата и в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Вчера, 27.01.2020 г., на редовното заседание на Комисията, тя настоя Хърватското председателство да обърне по-голямо внимание на борбата с корупцията. „Проблемът с корупцията все по-често се появява в ежедневието на европейските граждани. Много често тя не се проявява като изолирано престъпление – може да я откриете от нелегална миграция до организирана престъпност и пране на пари“, заявиЙончева. Евродепутатът попита същодалиХърватското председателството планира конкретни мерки, насочени към засилване на разследванията на корупционни престъпления в отделните държави-членки. По-късно днес, 28.01.2020, Елена Йончева продължава дискусиите по тема за борбата с корупцията и в дебат с новия комисар по вътрешни работи, шведката ИлваЙохансон.

Припомняме, че миналата седмица Йончева постави въпроса за приоритизирането на борбата с корупцията и пред комисаря по правосъдие ДедиеРейндерс. Тогава евродепутатътпосочи, че от години проблемът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел – липсва цялостна антикорупционна стратегия на ЕС, а наличните инструменти са недостатъчни. В отговор Рейндерспое ангажимент новата Европейска комисия да обърне специално внимание на темата за борбата с корупцията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: