Днес православната църква почита свети Григорий Богослов

25.01.2021 7:11

Григорий Богослов е роден през 329 година в град Назианз (днешна Турция). Той остава в историята със своето дело към църквата. През 361 година е ръкоположен за презвитер (свещеник). Той се е грижел със старание и усърдие за християнските обшини в родния си град. През 378 година Григорий става архиепископ на Константинопол. Година по-късно обаче той е сполетян от нещастие, след като еретици нахлуват в църквата и го раняват тежко, а другият епископ е убит.


След смъртта си на 25 януари 390 година, Григорий Богослов е обявен за светец от Православната църква. Той е погребан в Назианз, но през 950 година мощите му са откраднати от кръстоносците на Четвъртия кръстоносен поход и пренесени в Рим. През 2004 година част от тях бяха върнати. В момента те се намират в Патриаршеската катедрала „Свети Георги“ в квартала „Фенер“.
Григорий Богослов защитава доктрината за Светата Троица. Това, което преподава и изповядва като вяра, е, че Иисус Христос не престава да бъде с божествена същност по време на престоя си на Земята, както и с човешка душа, когато е на небето.
На 25 ануари имен ден празнуват всички с имената Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: