На Бабинден се веселиха в село Ленково

22.01.2020 9:34

На 21 януари Клуб на хората с увреждания „Надежда” с. Ленково отбеляза Бабинден (по стар стил) с пресъздаване на ритуалите и обредите, свързани с празника и весело тържество. Жените спазиха традицията и с празнично шествие и музика посетиха дома на акушерката Пенка Фердинандова, взеха я с впряг «да не си мори краката» и я заведоха на площада. Там й измиха ръцете и я дариха, след което всички се хванаха на хоро.

Празникът продължи в салона на читалището. Председателят на клуба Симеонка Тодорова и организаторите бяха подготвили програма с вълнуващи стихове, много музика и трапеза. Акушерката Пенка Фердинандова получи много поздравления и подаръци в знак на благодарност за отзивчивото й сърце и златни ръце, помогнали на този свят да се появят стотици бебета. Тя заяви, че за нея няма по-голямо вълнение от това да поеме в дланите си радостта в най-чистата й форма и това е чувството, което и сега продължава да й носи удовлетворение. Гост на празника беше Левтеринка Георгиева заместник-кмет на община Гулянци, която поздрави акушерката за годините всеотдаен труд и клуб «Надежда» за това, че пазят и почитат традициите и поддържат духа в родното си село.

Клуб на пенсионера «Вяра» с. Ленково също почете Бабинден по стар стил. Председателят Ася Цолова и жените организираха честването в центъра на селото. В кратка програма те пресъздадоха ритуалите, свързани с Деня на родилната помощ и създадоха много настроение с характерните за този ден шеги и закачки. Участници и публика завиха хоро на площада и се почерпиха с пожелание за здраве, благоденствие и повече деца в селото.

Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: