Нови инициативи за насърчаване интереса към четенето предлагат от НУ „Христо Ботев“ – Плевен

20.01.2020 16:11

В нашето забързано ежедневие ние все повече сме подложени на стрес и все по-рядко намираме време да четем книги. Не са малко случаите на агресия сред ученици на различна възраст, в следствие на стреса. Изследвания доказват, че четенето на книги е фактор, който намалява стреса и успокоява.
Но в света на дигиталните устройства и интернет, където сме заляти от купища информация в най-различна форма, четенето на книги, като че ли се оказва демоде и вече рядко хората го правят.
През последните години МОН поде една нова стратегия за насърчаване на четенето – „Национална седмица на четенето”. Но за съжаление провежданите мероприятия са ограничени само в рамките на една седмица от учебната година, което не е достатъчно. Ето защо екипът на НУ „Христо Ботев”- Плевен разработи система от инициативи за насърчаване интереса към четенето в дългосрочен план.
Още преди да се научат да четат първокласниците се запознават с пъстри книжки с приказки, рисуват любими герои, драматизират познати истории. Интересна дейност развива и клуб ,,Приятели с книгите”.
За по-големите ученици стартира идеята „В междучасие – с книга в ръка”. В кътовете за отдих децата през междучасията четат и споделят прочетеното, а при подходящо време, когато играят навън, учениците с удоволствие четат книгите, част от колекцията на възрожденската библиотека „Книжици за прочит“.
В училище работи и училищна библиотека, от която всички ученици могат да заемат и четат най-популярните детски творби.
Ръководството и екипът на НУ „Христо Ботев“ предвиждат в своя план различни по формат състезания, които да провокират малките ученици и стимулират желанието им за четене на книги.
Това са само част от многобройните инициативи, с които се събужда интереса към четенето у децата, информират от НУ „Христо Ботев”- Плевен .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: