Нидал Алгафари представи в Левски, родния град на своята майка, новия си роман и творчество

20.01.2020 13:22

„Роден съм в София, макар че в интернет пространството много дълго време писаха, че съм роден в Дамаск.  Майка ми е българка, родена е в гр.Левски ….”. С тези думи Нидал Алгафари откри своята среща на 17 януари с левченската публика.Той сподели , че на приятната среща с кмета на общината Любка Александрова е получил уверение от нейна страна за съдействие при откриване на рода от страна на майка му.

Нидал Алгафари: „.. много малко знам от тази част от родата ми.  Знам само,че дядо ми се е казвал Ангел Константинов, който е бил във Франция. После са го изгонили от Франция, дошъл е тук в Левски и се  жени за баба ми и тук се ражда майка ми и повече нищо не знам. Това което знам от майка ми е, че   пра – дядо ми или пра –пра- дядо  ми  е бил кмет на Левски…”.

Кметът на община Левски –Любка Александрова изрази благодарността и  радостта си  за това,че известният български писател и режисьор се е отзовал на  поканата й и с това се поставя началото на проявите в културния календар на  град Левски в годината на неговата 75-та годишнина.

Благодарност за това, че с представянето на неговото творчество, лични търсения за рода и желание да поднови и скрепи мостовете на родово-историческата памет оживяват и старите забравени архиви на вековната народна мъдрост.Любка Александрова  се ангажира сериозно с разплитането на родовата връзка и подари на Нидал Алгафари книгата „Градът с името на Апостола”- кратка история на селището написана от Христо Иречекски. Срещата, макар и първа, няма да е последна, обеща Алгафари в отговор на поканата на кмета на общината за участие в празниците  на град Левски,  на 18 юли  тържествено ще бъде чествана неговата 75-та годишнина.

Нидал Алгафари увлекателно и подробно се спря на предизвикателствата в своя житейски път, творчески търсения и открития, житейска философия. Освен романа „Рано или късно” той се спря  и  на тетралогията  си – „Орисани да избираме”, „Любиш ли, ти бог си”, „Аллах, милост нямаш ли?” и  „Боже, защо Господ лъже?”.

Истинско  творческо предизвикателство за Алгафари е периода между 1700-та  и 1800 –та  година, защото установява, че в историята ни  има много бели  петна за този период.: „ Една от причините е, че моето поколение беше възпитано и научено , много да знае за поборниците или за Свободата след 1800година. Много знаехме за царете от древността и тяхното величие.. Обаче, ако се замислите за периода 1700-1800г. –дупка..все едно по нашите земи не са живели хора, все едно не е имало история…все едно не сме съществували.”

Открива, че за велики наши предци допринесли за световното развитие на теологичната мисъл, крайъгълен камък в общочовешката история ,като например Боян Маг и поп Богомил се знае малко или почти нищо.

Българският фолклор ,обичаи и традиции в древността, техният произход , смисъл и съдържание също са обект на  неговите проучвания ,защото открива влиянието им  и мъдростта, която се предава на поколенията.Новият си роман „Рано или късно”Нидал Алгафари определи като роман за любовта преди всичко.Заради различните си политически убеждения двама души дълго време  се мразили.Тя е от едната страна преди 9 –ти септември , а той от другата.Срещата им след 10 ноември ,когато вече са овдовели и преосмислили живота е определяща за голямата им любов.През погледа на двамата авторът разказва за живота на хората преди и след 9-ти септември, как той се променя с идването на демокрацията.

Срещата  с Нидал Алгафари в град Левски беше приятно преживяване за всички, дошли да се запознаят с  неговото творчество и си купят книги. Увлекателният многопластов разказ, от лични преживявания до интересни открития и послания, ще помним дълго.

Снимки и информация: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: