Италианските отпадъци в бургаското пристанище, предназначени за завод в Плевен, не са опасни или токсични

20.01.2020 12:45

Италианските отпадъци в бургаското пристанище не са опасни или токсични. Това заяви на брифинг днес административният ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев, съобщава БТА. Припомняме, че прокуратурата образува досъдебно производство за нерегламентирана пратка от 20 контейнера с италиански боклук, разтоварени в порта.
По думите на прокурор Чинев, италианската фирма – изпращач „Дентиче Панталеоне“, както и получателят – фирмата „Блацион“ ООД, са едни и същи за Варна и Бургас. Във Варна също бе доставен италиански боклук.
Но има разминаване в това, което е декларирано, каза още Чинев. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук. Те обаче съдържат текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за завод в Плевен.
В брифинга участва и заместник – директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той добави, че работата по издирване на всички замесени в случая продължава.
Контейнерите с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, като му е бил определен режим за временно складиране за срок до 90 дни.
В брифинга участие взе и прокурор от Районна прокуратура – Антоанета Маркова. Тя съобщи, че към момента са извършени огледи, предстои назначаване на експертизи, които да установят точното съдържание на отпадъците. Има готовност за търсене на съдействие и от международни полицейски служби за разследването на нерегламентираната пратка.

Снимки: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: