Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски” /фотогалерия от ритуала/

17.01.2020 11:06

Днес в плевенския храм „Св.Троица” бе осветено бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“. Ритуалът бе извършен от свещеник Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

Преди това представителна група начело с Духовия оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов, последван от знаменната група, водена от полк. доц. д-р Мануш Христов тръгна от Военния клуб в Плевен.

Честта да е първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ се падна на курсант-старшина Милен Симеонов. Негови асистенти бяха са двамата випускници – курсант-старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Почетният караул бе под командването на капитан Георги Кръстев.

Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник/ректор на ВВВУ “Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав съпроводиха бойното знаме.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари /понеделник/ 2020 г. от 11 часа  в района ВВВУ- гр. Долна Митрополия.

Ще припомним, че на 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.

От 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: