Бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще бъде осветено днес

17.01.2020 7:25

Днес от 10 часа в плевенския храм „Св.Троица” ще бъде осветено бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“.

В 9:30 часа от Военния клуб ще тръгне представителна група начело с представителния Духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов. Следва знаменната група, водена от полк. доц. д-р Мануш Христов. Честта да е първият знаменосец на бойното знаме на ВВВУ се пада на курсант- старшина Милен Симеонов. Негови асистенти ще са двамата випускници – курсант-старшина Евгений Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Почетният караул ще е под командването на капитан Георги Кръстев.

Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник/ректор на ВВВУ“ Георги Бенковски“ и представители на командно-преподавателския състав ще съпровождат бойното знаме.

Ритуалът по освещаването на бойното знаме в храм „ Св.Троица“ ще извърши свещеник  Красимир Кръстев по каноните на БПЦ и Устава за ВС на РБългария.

Осветеното бойно знаме ще бъде връчено при откриването на Училището, което ще се състои на 20 януари /понеделник/ 2020 от 11 часа  в района ВВВУ- гр. Долна Митрополия.

Ще припомним, че на 18 април 2019 г. Народното събрание приема решение за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и за закриване на факултет „Авиационен“ в структурата на Националния военен университет „Васил Левски“, като дейността на факултета преминава във факултет „Авиационен“ в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Решението влезе в сила на 1 януари 2020 г.

От 1 януари 2020 г. с президентски указ № 289/16.12.2019 г. полковник Юлиян Радойски е назначен за Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и повишен във висше военно звание „бригаден генерал“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: