Мирослав Петров: На този етап Плевен не е застрашен от водна криза

17.01.2020 14:19

 

Областният управител Мирослав Петров инициира работна среща на тема водоснабдяване, на която присъства ръководството на ВиК, Напоителни системи, БДДР, ДАНС и ОД на МВР. Областният управител изиска информация относно степента на обезпечаване с питейна вода за Плевен, както и информация относно ретензионния обем на яз. Горни Дъбник, чиято вода се ползва за оводняване на каптажните кладенци във водснабдителните зони в Крушовица, Вит и Биволаре. За това информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

„В Плевенска област няма селище на воден режим. Водоснабдяването навсякъде е нормално. За град Плевен има захранване от водоснабдителна група Черни Осъм и от там пристигат стабилни количества вода, като се вземе предвид и сушавия период. Характерно за шахтовите, кладенци, които са другия източник за водоснабдяването на града, когато водата намалее се налага оводняване от яз. Горни Дъбник. От Напоителни и системи ни подават необходимите количества при нужда. Предприели сме и по-строги мерки за ограничаване на загубите.”, каза управителят на ВиК дружеството в Плевен инж. Митко Спасов.

Директорът на Напоителни системи – Плевен Иваничка Райчева информира, че обемът на яз. Горни Дъбник към момента е 50 млн.куб.м. вода. „Язовирът се завирява от яз. „Сопот”, който се изпуска в река Вит, на Боаза има водохващане, което по магистрален канал с дължина 65 км. отвежда водата до яз. Горни Дъбник.”, уточни Райчева. По думите й от язовира за цялата 2019 година за промишлени нужди са ползвани 1,5 млн.куб.м вода. „Промишленият водопровод от яз. Горни Дъбник до Плевен е дълъг около 35 км. И той е компрометиран доста, което генерира загуби от 40-50%. Строен е 50-те години. До края на януари очакваме да бъде отворена мярка 4.3., по която имаме готовност да кандидатстваме за европейско финансиране за рехабилитиране на най-големите компрометирани участъци по магистралния канал, чрез който се завирява аз. Горни Дъбник”, каза директорът на Напоителни системи – Плевен. Тя подчерта, че всички ползватели на промишлена вода, всички предприятия са на разрешителен режим към БДДР и МОСВ и разполагат с пломбирани водомери с две контролни пломби – на Напоителни системи и на БДДР.

С писмо още днес областният управител ще изиска ежемесечно да получава информация от Напоителни системи за състоянието на яз. Горни Дъбник, за разхода на вода от язовира за ВиК, за напояване,  за промишлено водоснабдяване, както и за всички констатирани нередности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: