Обичаят „Кьорава кобила“ оживя и тази година на Ивановден в Тръстеник

07.01.2020 14:09

За поредна година на Иваноден НЧ „Неофит Рилски-1872” и Кметство Тръстеник организираха празника „Кьорава кобила”, продължавайки местната традиция.

Ритуалът започна от полунощ срещу Ивановден с обхождане на населеното място. Събрани в дома на водача, маскираните тръгват по домовете на имениците.

Движението им е съпроводено с много шум, песни, викове и закачки.

Стопаните посрещат с трепет тези гости. Даряват ги с кърпи, сухи чушки, вино и кървавица и дребни монети.

Заключителната част на празника е на площада, където се повториха някои от действията като разиграването на кобилата, раждането на малкото конче, венчавката  и краденето на невестата.

С годините „Кьорава кобила” ежегодно оживява като мистичен ритуал за гонене на злите сили и като благословия за здраве и берекет.

Гости на празника днес бяха Георги Йончев, зам.-кмет на община Долна Митрополия и отец Стефан, които заедно с кмета на Тръстеник поздравиха имениците и жителите на града.

В резултат на журирането бяха определени :

Първа награда на кобилата „Иваничка” с водач Мирослав  Николов и една специална награда за най-малките „Ивка-щастливка”от ДГ „Щастливо детство”.

За реализирането на този празник имат заслуга спонсорите – Община Долна Митрополия в лицето на кмета на общината Поля Цоновска, Конкурент-Николай Желев ООД, ЕТ „Нико-Валентин Цеков“, ЗП „Любомир Урков”, Спасов 2011 ООД, Димитрови комерс 8008 ЕООД, Бени и Ники 2018 ЕООД, ЕТ „Комета”-Моника Йорданова, Ася Грудова, ЕТ „Мирков“-Петя Христова, ЕТ „Лъки”-Венислава Бориславова.

Снимки и информация: НЧ „Неофит Рилски-1872”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: