ФТК „Българско хоро“ – Плевен започва годината с устрем към нови върхове

03.01.2020 10:51
Като много успешна и ползотворна определят 2019 година ръководителите и участниците в плевенския фолклорен танцов клуб „Българско хоро“. След поредните си силни и емоционални изяви, възпитаниците на Олга и Минко Мустакови гледат с надежда и амбиция напред, към предстоящата година, която отново ще бъде наситена с усилени репетиции, нови танци и хорà, престижни участия в конкурси и фестивали, за да продължат да печелят награди и да се забавляват – заедно, в България и зад граница.
През юли ФТК „Българско хоро“ отпразнува 11 години от създаването си. Клубът е носител на многобройни награди и отличия, получавал е многократно признанието на журито и симпатиите на публиката за труда, ентусиазма и любовта към българския фолклор на международни и национални фестивали и концертни участия.
През май 2019 г. ФТК „Българско хоро“ грабна голямата награда – „Златен наниз, на ФФ „Шопски наниз“ в Костинброд. В престижния тридневен форум с международно участие, сред повече от 2000 изпълнители, плевенският клуб спечели и първо място сред клубовете за народни хора от цялата страна.
ФТК „Българско хоро“ завоюва престижна награда на фолклорен фестивал в Сандански през октомври. Възпитаниците на Олга и Минко Мустакови се представиха блестящо в Петия национален фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява“ и завоюваха второ място за обработено хоро с хореография в конкуренция с 25 колектива – над 800 танцьори, от цяла България, повечето от които редовни участници. Силната изява на ФТК „Българско хоро“ донесе на клуба грамота, статуетка и парична награда.
През лятото на 2019 г. танцьорите от ФТК „Българско хоро“ разлюляха Адриатическото крайбрежие при вълнуващото си пътуване до един от най-популярните италиански морски курорти Лидо ди Йезоло. Изпълненията на плевенчани и тук, както навсякъде зад граница, не оставиха публиката равнодушна и макар и непознат за нея, българският фолклор докосна сърцата както на зрителите, така и на участниците от другите държави.
През годините клубът се представя блестящо и печели награди в престижни международни фестивали в Турция, Гърция, Чехия, Сърбия и други.
Носител е на наградата за най-технично изпълнение на Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ в Самоков (2018) в конкуренция с над 30 от силните клубове в страната; първа награда от Националния фестивал „Рила ни гледа“ (2017) в Дупница; „Национален шампион“ в категория „Обработени танци“ от Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2016“, откъдето печели златен медал и още отличия; „Лауреат на IV Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2015“; получава „Ротари приз 2014“ за съхранение на фолклорните традиции; носител е на престижни награди и отличия от фестивали и надигравания в село Царевец (община Свищов), Пазарджик, София и много други.
За 10-годишния си юбилей (2018 г.) ФТК „Българско хоро” беше удостоен с почетния знак на кмета на Община Плевен. На тържествения юбилеен концерт ръководителят на плевенския клуб Минко Мустаков получи наградата „Златна лира“ за високи художествено-творчески постижения, присъдена от ръководството на Съюза на музикалните и танцови дейци и връчена му от Димитър Манов.
Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови е организатор на престижния Национален фестивал за клубове, изучаващи народни хора „Мизия танцува“. Събитието събира в Плевен клубове от цялата страна, чиито изпълнения се оценяват от компетентно жури, съставено от професионалисти. Фестивалът е истински празник на фолклорните ритми, пъстри носии и незабравими емоции.
Във ФТК „Българско хоро“ залагат на екипната работа. Чрез индивидуалните усилия на всеки участник, независимо от предварителната му подготовка и опит, поощряван и подпомаган по всякакъв начин, така се постигат общите успехи, това е ФТК „Българско хоро“, убедени са Олга и Минко Мустакови. Играят се фолклорни танци и хора от всички области на България, като автентичните български ритми се представят професионално и по интересен начин, за да има динамика, промяна и емоция – неизменна част от всеки миг в репетиционната зала и на сцената. Танцьорите са не само колеги, събрани от любовта си към българския фолклор и от желанието да поиграят за развлечение – те са приятели. Празнуват заедно, състезават се заедно, помагат си, подкрепят се и се забавляват. И резултатите са налице – клубът се изявява в десетки национални и международни танцови форуми, от които винаги се завръща с престижни отличия. В „Българско хоро” през годините са взели участие хиляди танцьори.
Каним любителите на българския фолклор да се хванем заедно на хорото
Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен открива от 4 февруари 2020 г. нова група по народни танци за начинаещи. Каним любителите на българския фолклор да се хванем заедно на хорото. Репетициите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 18.30 ч. в климатизирана, просторна зала, на адрес: ул. „Васил Левски“ 150, ет. 3 (до ЦКБ).
За повече информация: тел. 0896 64 55 54.
Снимки: архив
#тагове:

НАЙ-НОВИ: