„Топлофикация Плевен“ няма изградена инфраструктура за изгаряне на отпадъци

03.01.2020 14:34

„Топлофикация Плевен“ ЕАД разпространи днес опровержение относно публикация на Невен Вутев от 2.01.2020 г. на интернет сайт https://www.plevenpress.com/ за извършена от органите на МВР проверка на територията на „Топлофикация Плевен“ ЕАД.

Публикуваме пълния текст:

Уважаеми Господа/Госпожи,

В публикация от 2.01.2020 г., поместена на интернет страницата https://www.plevenpress.com/ са изнесени твърдения за извършена от органите на МВР проверка на територията на „Топлофикация Плевен“ ЕАД по линия на управляване и съхраняване на отпадъци. В

ъв връзка с така изложеното, държим да уточним че такава проверка не е извършвана, респективно изнесените от автора на статията твърдения са непроверени и неверни.
„Топлофикация Плевен“ ЕАД е централа, работеща изцяло на природен газ от 70-те години на миналия век. На територията на дружеството няма изградена инфраструктура за съхранение и изгаряне на твърди горива, включително и на отпадъци и такава дейност не е вписана в комплексното разрешително на дружеството. Дружеството работи на природен газ с възможно най-добра и модерна налична техника за изгаряне от екологична и ефективна гледна точка чрез когенерационна инсталация включваща газова турбина LM 2500 + произведена от водещата в областта американска компания „General Electric”, генератор и котел утилизатор, отговарящи на най-високите екологични изисквания. В процеса на работа се извършва непрекъснат мониторинг на изходящите газове, а в централата са извършват периодични проверки от компетентните органи, при които не са открити нередности. За същите има издадени протоколи, в които е отразено съответствието на извършваната от топлофикационното дружество лицензионна дейност с поставените от законодателя нормативни изисквания. Последната такава извършена проверка е приключила през месец септември 2019 г.

„Топлофикация Плевен“ ЕАД не притежава техническа възможност за изгаряне на каквито и да е твърди горива. Инсталацията на централата е изградена за работа на природен газ и не съществува техническа възможност за изгаряне на твърди горива, включително и на отпадъци.

С настоящото изразяваме и негативната си позиция по отношение на журналистиката, която създава, поддържа и разпространява т.нар. фалшиви новини, с които се цели тенденциозно и нарочно манипулиране на общественото мнение и нагласи, създава масови психози и насажда безпочвени притеснения у читателите. Същото нарушава репутацията на Дружеството и нанася вреди, които вземайки предвид засегнатото лице, са изцяло в имуществената сфера и като такива подлежат на обезщетяване по съответния и предвиден в закона ред.

Изп. Директор инж. Йордан Василев
03.01.2020 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: