Прокуратурата проверява отпадъци от Италия, депонирани в Плевен

02.01.2020 17:47

Сигнал за депонирани отпадъци на територията на Плевен проверява Окръжна прокуратура. Това обявиха днес на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Сигналът е постъпил в навечерието на Нова година като проверка дали отпадъците се съхраняват в съответствие със закона ред на една площадка с депониран боклук е извършена на 30 декември вечерта.

Към момента е образувано досъдебно производство, за да може фактите да бъдат установени в съответния със закона ред със средствата на Наказателно-процесуалния кодекс и да бъде преценено дали е на лице основание за търсене на наказателна отговорност. Разследването вече продължава почти два дни като са извършени оглед на местопроизшествието, разпит на лицата, които имат отношение към вноса и съхранението на боклук, изземване на необходимата документация от РИОСВ – Плевен. В утрешния ден предстои анализ на събраните доказателства и планиране на бъдещите действия, обясни прокурор Савова.

Разследването трябва да установи дали има нарушения на изискванията за съхранение на отпадъците и дали това представлява опасност за живота на гражданите. Към момента имаме достатъчно основания да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка, но засега нямаме доказателства, че има опасност. Затова пък имаме основание да смятаме, че някои длъжности лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите. Към този момент обаче това са само предположения и се извършват процесуални действия за установяване на елементите и на такова деяние, подчерта прокурор Савова.

Депонираните отпадъци в голямата си част са внос от Италия, като са пристигнали по море в България и оттам до Плевен. Става въпрос за 9000 тона. По документи отпадъците би трябвало да са безопасни за здравето на хората – пластмаса, дърво, метал, хартия като целта е те да бъдат преработени и да сe получат пластмасови гранули. На място на площадката в Плевен обаче не е установен процес по преработка на отпадъците. Възможно е, коментираха днес на пресконференцията в Окръжна прокуратура, в хода на разследването да бъдат установени още площадки за депониране на отпадъци, които също ще бъдат проверени. Предстои да бъде направен и анализ на съхранявания боклук в Плевен като по тази причина площадката към момента е затворена и се охранява от полицията.

Всички гранично-пропускателни пунктове в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите, с които с транспортират отпадъците и е пуснато разпоредително писмо към полицейските служители в страната при проверки по пътищата и при най-малкото съмнение да бъдат извиквани компетентните власти от РИОСВ, обясни комисар Ивайло Иванов.

Взети са и всички предохранителни мерки за недопускане на внос на още отпадъци от същото лице, собственик на фирмата, където са открити боклуците сега, докато не се установи дали то има необходимия капацитет за преработка и за съхранение. До момента е ясно, че за срока, за който му е издадено разрешението – 1 година, то е следвало да ги преработи и реализира по някакъв начин, което не е станало, добави прокурор Ваня Савова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: