Деца, родители и учители от група „Мики Маус“ на ДГ „Слънце“ – град Левски майсториха сурвачки

31.12.2019 16:07

 

В навечерието на най – светлия християнски празник Рожество Христово деца, родители и учители от група „Мики Маус“ се включиха с голям ентусиазъм в коледната работилница за изработване на традиционна българска сурвачка.

Невероятната фантазия на всички роди десетки оригинални идеи при изработването на сурвакарския символ. Децата и техните родители вложиха много творчество и старание, ръководейки се от народната традиция. Украсиха сурвачките с естествени материали и декорираха дряновите пръчки със сушени плодове, пуканки, кравайчета, бял и червен конец.

Малките слънчица поздравиха своите родители със сурвакарски наричания, които имат смисъл на благословии за здраве, щастие и благополучие през новата година. От изработените сурвакници се подреди пъстра автентична изложба.
Инициативата e част от проектните дейности по вътрешно-образователен и еТуининг проект „Аз съм българче обичам…” и цели да съхрани автентичните ни обичаи и традиции, за да предадем на най-малките магията на българския фолклор.
Благодарим на всички родители за участието им в Коледната работилница!

Сурва, сурва година
здрава, здрава гърбина.
Златен клас по нивята,
сладък плод за децата.
Живи, здрави до година,
догодина, до Амина!

Севдие Алиева – учител
ДГ „Слънце”, гр. Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: