Тържествено в Плевен честваха 120 години организирано земеделско движение в България /снимки/

29.12.2019 13:08

Тържествено в Плевен днес бяха чествани 120 години организирано земеделско движение и от основаването на Български земеделски народен съюз. Честването започна до земеделската чешма пред ДКТ „Иван Радоев“. Сред дошлите бяха Николай Ненчев, председател на БЗНС, Явор Хайтов, зам.-председател на ЗНС, Пламен Дилов, председател на плевенската структура на ЗС „Александър Стамболийски“, кметът Георг Спартански, десетки членове и симпатизанти на земеделски формации.

Областният лидер на БЗНС в Плевен Милчо Илиев припомни исторически факти около създаването на земеделското движение в България. „Ние сдружените земеделци сме наследници на вековната борба на нашия народ за мир, хляб, свобода и народовластие. Навлезли във втория век от нашето създаване, отстоявали основните принципи на земеделския съюз, удържали на ударите от наши и чужди, ще продължим нашата борба като представители и защитници на хората, които живеят в селата, малките градове и на хората, които се занимават със земеделие. Бъдещото развитие на България е в приоритет на съвременното земеделие и земеделската наука. Това е нашето бъдеще, това е бъдещето на България!“, подчерта в словото си инж. Милчо Илиев.

Явор Хайтов изрази надежда в бъдеще да има една голяма земеделска група в Народното събрание. Пламен Дилов акцентира върху актуалността на реформите, въведени от Александър Стамболийски. Той заяви, че ще се работи в посока на единението на земеделците, „независимо че в последните 30 години продължават опитите земеделските партии да не бъдат единни на всички избори“.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че обединение на земеделците е възможно само и единствено на принципна основа, с ясни приоритети и без заиграване с политически организации и структури, които не отговарят на морала и идеологията на БЗНС. „Не бихме могли да сътрудничим с политически партии и националистични организации, които работят против единството на българския народ, против членството на България в НАТО и ЕС. Това е едно от условията, което поставяме. Трябва да има и много ясно разчетена във времето програма – какво следва, какъв е нашият път, какви позиции отстояваме във всяка една от сферите. Тогава това ще бъде възможно и вярвам, че ще бъде от полза за целия български народ“, категоричен бе Ненчев.

След тържествените слова бяха поднесени цветя пред земеделската чешма, шествие се отправи към паметника на Янко Забунов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: