10 са били исканията за разпити в „синята стая“ в Плевен за година

27.12.2019 16:08

10 са постъпилите искания през 2019 година за провеждане на разпити в т.нар. „синя стая“ в Плевен. Това информираха от Окръжен съд – Плевен. Тук става въпрос не само за деца, но и за възрастни, предимно жени – жертви на трафик на хора, които се притесняват от това да дадат показания в съдебна зала срещу обвиняемия.

Специалните помещения  – „синя стая“ се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит най-вече на деца, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви. Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудиотехника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.

В Плевен „синя стая“ бе открита през декември 2016 г. като през миналата година е имало само две искания. През 2019 г. обаче исканията бележат ръст. Най-вече се използват при дела за домашно насилие, които се провеждат в Районен съд.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: