Луксозен календар за 2020 г. със 100-те най-знакови инвестиции за Плевен за последните 20 години

27.12.2019 8:55

Луксозен календар за 2020 г. със 100 -те най-значими инвестиции в сгради с обществена значимост, които видимо промениха Плевен и региона през  последните 20 години излезе от печат в навечерието на новата година.

Календарът е част от проекта „реВизията на Севера“, чиито автор е журналистът Силвия Златкова.

Печатното попълнение е продължение на познатата ретроспективнаизложба „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона“ иправи общ преглед с имиджово представяне чрез фотографии на ключовите инвестиции. В специално оформена легенда се даваинформация за авторите на реализираните сгради – архитектите, които стоят зад тези проекти.

Отпечатването на календара стана възможно с подкрепата на Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Плевен, Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен и първия частен инвеститор в сферата на здравеопазването за града и региона – секторът, оформящ инвестиционния профил на община Плевен- ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“.

Ретроспективният календар дава хронологията на инвестициите в различните сфери за видовете сгради: здравеопазване, производствени и складови, офисни, смесени, специализирани, търговски, хотелски, инфраструктурни сгради и съоръжения.

Показани са както първите, така и най-новите сгради, построени за последните 20 години. Особено място е отделено на търговските сгради, които са разделени на три подгрупи, пред вид най-голямата динамика на инвестициите за периода при този тип сгради. На отделни страници са представени хранителните, автомобилните, мол-овете и нехранителните вериги, като при всеки от видовете сгради е поставен акцент или няколко такива на най-мащабните вложения.

„Любопитна, но съществена и важна подробност е, че първият инвеститор за 20-годишния период 1999 -2019 ДКЦ и МБАЛ „Авис Медика“ се оказва в редиците на най-новите,със свежи инвестиции в сектор здравеопазване с изграждането наБолница за продължително лечение и роботизирана неврорехабилитация, с. Тученица, Община Плевен. Тази фактология е в подкрепа на основната цел на проекта, а именно: да акцентира на инвестициите, доказали своята устойчивост във времето“, споделя авторът на проекта Силвия Златкова.

Цялостният дизайн на 14-страничния календар е дело на младата графична дизайнерка Анита Рупова.

20 изминали години…

Как се промени Плевен и региона за този период? Кои са най-мащабните и ключови инвестиции, най-характерните и запомнящи се вложения, най-големите инвеститори, които създават нови работни места? Все интригуващи и важни въпроси за развитието на всеки регион. Провокирана от реално случващи се инвестиции,  отговорите на тези въпроси се опитах да събера в пилотната експозиция „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона“, която бе подредена на пл. „Възраждане“ от 7 до 27 октомври 2019 г. , между двата професионални празника на архитектите – Световния ден на архитектурата и на строителите – Димитровден. За първи път бе представена в обобщен вариант инвестиционната история след Прехода с ключови реализации на сгради с обществена значимост за периода 1999 – 2019 г., осъществени от инвеститори, архитекти, строители. Изложбата показа 100-те успешни и знакови инвестиционни проекта от Плевен и региона, направи ретроспекция на реализираните инвестиции, постави фокус върху по-мащабните реализации с важно обществено значение.

Основна цел на проекта „реВизията на Севера“ да е да покаже реализираните инвестиционни проекти доказали своята устойчивост във времето, като направи един различен прочит на по-слабо развитата част от България – регионът с потенциал за развитие, на който залагат все повече инвеститори, да представи Северът такъв, какъвто е!

„реВизията на Севера“  с наградата на СБЖ „Северно ехо“ за 2019 г.

Само преди дни, на 18 декември,на тържествена церемония в пресклуба на БТА в Плевен авторът на проекта„реВизията на Севера“Силвия Златкова получи високо годишно отличие на плевенското Дружество на Съюза на българските журналисти „Северно ехо“ за 2019 г. за журналистическия си проект и за доказано професионално присъствие през 2019 г.Връчи й го кметът на община Плевен Георг Спартански.

Тази награда тя посвети на хората, които стоят зад 100-те показани в експозицията реализирани проекти – инвеститори, архитекти, строители. Това са над 30 архитекти от Плевен и региона, над 20 от страната, техните инженерни екипи, на водещите строителни компании, реализирали тези проекти.

На коледното тържество за архитекти и приятели в клуб ДесизоМоннивсички присъстващи получиха екземпляр от календара, като това е предвидено за всички членове на архитектурната колегия в Плевен.

Идеята на автора на проекта е копие от лимитирания календар ексклузивнода получат и всички инвеститори, допринесли за видимата промяна на региона, всички партньори, благодарение на които стана възможна реализацията на изложбата,а така същоключови ведомства, администрации,браншови структури, Регионалният исторически музей, Държавен архив и,разбира се, журналистите от местната гилдия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: