Съветници от ГЕРБ – Плевен коментираха две важни решения от последната сесия на местния парламент

23.12.2019 13:42

Петя Василева, Христослав Михайлов и Валентина Вълчанова, съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент на Плевен, днес направиха коментар по две от взетите решения на последната сесия, проведена на 19 декември. Те обърнаха внимание на решенията за оптимизацията на структурата на общинската администрация и на увеличения кредит за проектите за ремонт на автогарата и на част от централната пешеходна зона.

Вярно е, че структурата е намалена като численост, че вместо 5 сега има трима зам.-кметове, но не сме съгласни с разпределението на общинската администрация по отдели и дирекции, коментира Петя Василева. Тя посочи, че кметът е отказал да даде броя на администрацията по отдели и дирекции. От групата съветници на ГЕРБ – Плевен смятат, че не е логично да има два отдела в дирекцията, която отговаря за европроектите като в единия се изготвят проектите, а другият е за контрола на проектите. И считат, че трябва да има един отдел.

Друга забележка на съветниците от ГЕРБ е, че има много отдели с раздута структура като визираха отдел „Административно обслужване“. Петя Василева посочи, че в Центъра за обслужване на гражданите има много работни места и канцеларии, които са ненужни като бройка, защото „като се отиде на място там се оказва, че хората не само че нямат работа, но и не знаят как да я свършат компетентно“. От ГЕРБ смятат, че трябва да има обединяване на отдели в Дирекция „Административно-информационно техническо обслужване“. Те коментираха обособяването на Дирекция „Хуманитарни дейности“ и отдел „Спорт“ като смятат, че би трябвало образование, спорт и младежки дейности да са обединени в едно, култура и туризъм да е друг отдел и в трети да са здравеопазване и социални дейности.

Ние гласувахме това предложение, за да не се налага да работим с предходната структура и численост на общинската администрация с петима зам.-кметове и 51 щатни бройки повече, обясни Петя Василева.

Вторият въпрос, който коментираха днес съветниците от групата на ГЕРБ – Плевен бе за увеличаване размера на кредита от „Регионален фонд за градско развитие“ АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България“, част от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и Експресбанк АД – съфинансираща институция. С парите се планира да бъде извършен ремонт на автогарата и на централна градска част от пл. „Свобода“ до пл. „Стефан Стамболов“.

На предишната сесия това предложение бе отложено за разглеждане, за да бъдат дадени подробности около искането за увеличаване на кредита. Става въпрос за допълнителни суми, които не са били включени в първоначалните стойности на проектите и са за авторски и строителен надзор, както и за инженерно решение за отводняване от дъждовни води на площада след като бъде ремонтиран.

От групата на ГЕРБ завиха, че явно администрацията не си е свършила работата, има пропуски и затова се налага повторно гласуване на кредита с по-високи суми.

Ние отново гласувахме предложението, защото реално вече нямахме друг ход, тъй като ако си отменим решението при сключен вече договор на Общината с Регионалния фонд за развитие, остават в сила старите суми. Като отговорни общински съветници не можем на пук да гласуваме, само защото имаме несъгласие, надделяха логиката и съвестта ни, заяви Петя Василева.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: