Вицепремиерът Каракачанов награди дарителите на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия

22.12.2019 16:02

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес връчи грамоти на дарителите, помогнали изграждането на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия.


„Плевен се сдоби с един прекрасен паметник – придобивка за града – за поука на бъдещите поколения. И най-важното – това е отдаване на дължимото на онези български воини, които отдаваха живота си във войните за освобождение и обединение на България – да се осъществи българският национален идеал – освобождението на всички българи, които са били под чужда власт, и обединяването им в една държава“, подчерта в обръщението си вицепремиерът. Той добави, че новият паметник в Плевен е мястото, на което техните внуци и правнуци могат да поставят цвете. Каракачанов подчерта, че осъществяването на идеята за изграждането на паметника е показало, че когато обединим усилия около една обща кауза, „няма леви, няма десни“. Така са били онези герои, изобразени на паметника, – в окопите и в атака никой не е питал човека до себе си дали е ляв, дали е десен, дали е богат или беден – всеки е вършел това, което трябва, в името на България, каза още вицепремиерът.


Сред отличените днес дарители са граждани, депутати, представители на партии, военни формирования, фирми. Кметът на Плевен Георг Спартански, който също е сред дарителите, увери, че при бъдещата реконструкция на площад „Свободата“ ще бъде създадена още по-подходяща среда около новия монумент.
Снимки: Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: