Цветелин Горанов: Работата в екип и конструктивните идеи ще доведат до високи резултати в образованието

20.12.2019 11:46

Цветелин Горанов е директор на НУ „Христо Ботев” – Плевен. На изборите през октомври бе избран за общински съветник в местния парламент на Плевен /мандат 2019-2023/. Цветелин Горанов е носител на грамота „Неофит Рилски“ – най-високото отличие на МОН, три пъти получава наградата на Община Плевен за постигнати високи резултати, награда от Ротари клуб Плевен Центрум за особен принос в сферата на образованието, приз „Народен будител” на Лайънс клуб Огледало – Плевен, грамоти и признания от сдружения и неправителствени организации за съхраняване на българския дух и традиции и патриотично възпитание на учениците.

На прага на новата година Цветелин Горанов направи равносметка за изминалите 12 месеца и разкри малка част от бъдещите си планове.

Г-н Горанов, 2019 година е пред финала си. Каква беше тя за Вас в личен и професионален план?

Удовлетворен съм от изтичащата година. В професионален план успяхме да постигнем много от планираното с колектива на НУ „Христо Ботев” като започнем с новите придобивки – водна стена в коридорите, обновяване на стаите, спечелихме два проекта, единият от които  към МОСВ за оформяне на кът в двора на училището. Доволен съм от успехите на нашите ученици. Четвъртокласниците постигнаха високи резултати при националното външно оценяване. Нашите ученици се класираха на призови места в различни състезания, олимпиади и спортни турнири на общинско, областно и национално ниво.

Не на последно място искам да подчертая и че НУ „Христо Ботев” стана член на Сдружение „Асоциация на Кеймбридж училищата в България“.

През 2019 г. Вие влязохте в местния парламент на Плевен, избран сте за председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност и сте зам.-председател на ПК по обществен ред и сигурност.

Да, вече съм общински съветник и съм част от тези две комисии като на едната съм председател. Имам визия какво може и трябва да се направи в областта на образованието на територията на община Плевен. На първо място трябва да се подобри взаимодействието между РУО – Плевен и експертите в Общината и заедно да определим приоритетите за едно по-добро образование. Убеден съм, че само когато работим заедно и се предлагат конструктивни идеи за образованието, то тогава може да очакваме и да постигаме високи резултати. Усилията ни трябва да бъдат насочени към училищното образование, откриване на нови транспортни линии в града, които да улесняват учениците от гимназиите в Индустриална зона, безопасността около училищата и много други. Знам, че не за всичко ще има пари, но е възможно да се търси партньорство с различни неправителствени организации. Като пример тук мога да дам нашето сътрудничество с Ротари клуб Плевен Центрум, които дариха пречистватели за въздуха за класните стаи, от Лайънс клуб „Огледало” поставиха светещ пътен знак пред училището ни. Това е един от вариантите и смятам, че не е трудно такива партньорства да се реализират и в други училища.

Акцент в работата ми като председател на комисията по образователна политика и читалищна дейност ще е и изграждане на система за насърчаване и поощряване на училищата за постигане на високи резултати, както и подкрепа на успешни и талантливи ученици чрез създаване на фонд за финансиране на участие в национални и международни състезания на ученици и студенти, провеждане на форуми за талантливи млади хора и т.н.

Разбира се, трябва да се грижим и за безопасността на учениците – да има строг контрол на питейните заведения в близост до училищата.

В областта на читалищната дейност също имам не малък опит. Аз съм бил секретар на читалището в Червен бряг. Знам, че при читалищата има проблеми, парите никога не стигат и хората са чувствителни по въпроса за справедливото им разпределение.

Ще направя всичко възможно след 4 години да изляза с високо вдигната глава от Общинския съвет и да съм удовлетворен от свършеното като общински съветник.

Какви приоритети сте си поставили за 2020 година?

Като директор на НУ „Христо Ботев” – Плевен съм си поставил за цел да кандидатстваме за иновативно училище. Има и много други предизвикателства, които са не само пред нашето, но и пред другите училища – такова например е преминаването на едносменен режим на обучение, което е с конкретни срокове.

Какво си пожелавате за новата година?

Преди всичко пожелавам здраве. На колегите ми желая много късмет и лично щастие, професионални успехи. И да имаме една по-добра и спокойна година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: