Кметът Спартански: Без държавна помощ няма как да се реализират крупни инвестиции в спорта

18.12.2019 15:35

 

Днес в Актовата зала на Община Плевен се проведе традиционната церемония „Спортист на годината“. Номинациите бяха в категориите – „Спортист на годината“, „Перспективни състезатели“ ,„Млади таланти“, „Отбор на годината” и „Треньор на годината“.

Връчването на наградите стана в присъствието на зам.-областния управител д-р Красимир Трифонов, председателя на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев, кмета Георг Спартански, зам.-кметовете Стефан Милев и Иван Кюлджийски, общински съветници, спортисти, треньори, легенди на плевенския спорт.

В началото на церемонията за празничното настроение допринесоха изпълнителите от Хора и Оркестъра при Центъра за работа с деца с ръководители Николина и Йордан Спасови.

Преди да започне обявяването на победителите, към присъстващите се обърна кметът Спартански, който увери, че е направил в предходния мандат възможното в рамките на законовите си правомощия и физически усилия така, че спортът да получи повече от предните години. Той обобщи, че сумата, която Община Плевен разпределя годишно между частните спортни клубове, заедно с тази за частните ОФК „Спартак” – Плевен, и „Вихър” – Славяново, е близо 700 хил. лв. Спартански отново подчерта, че в Плевен няма спортна база на ниво, че голяма част от инфраструктурата се стопанисва от държавата, от която е поискана помощ както чрез проведените лични срещи с министъра на спорта Красен Кралев, така и чрез изпратени писма до институциите.

„Готови сме да помагаме на всички и го правим според възможностите си. Парите по Наредба № 33 даваме с ясното съзнание, че трябва да влагаме в спорт, защото носят принадена стойност, т.е. те са в полза на обществото. Но без държавна помощ няма как да се реализират крупни инвестиции в областта на спорта. През новия мандат на Общинския съвет му предстои да вземе тежко решение – дали да даде тези средства за подпомагане на спортните клубове, или да спре финансирането, защото спортните клубове са частни и не сме длъжни да ги финансираме, а средствата да влагаме поетапно за ремонт на спортната инфраструктура”, каза още кметът Спартански. Той не скри огорчението си, че определени спортове и клубове са използвани в предизборната кампания срещу него за политическите цели на един от кандидатите и призова с началото на новата 2020 година всички да се захванем на работа и да я свършим по най-добрия начин. Кметът пожела на спортните деятели да бъдат здрави, упорити в това, което правят, и изрази увереност, че през предстоящата олимпийска година  ще имаме и наши плевенски представители.

Ето отново и имената на тазгодишните носители на отличията в отделните категории:

Първо място с еднакъв брой точки и титлата „Спортист на годината” споделиха каратистката Ивет Горанова от КБИ „Петромакс” и кикбоксьорът Димитър Пенчев от СК „Скорпион”. На трето място се класира Иво Илиев /борба/.

В категорията „Перспективни състезатели” на първо място комисията класира Цветан Сирашки /борба/ с подгласници Добромир Николов /лека атлетика/ и Георги Георгиев /лека атлетика/. Сред младите таланти до 14 години призът за първо място отиде при Йоана Константинова  /тенис на корт/, следвана от Ева Русева /шах/ и Валентин Илиев /триатлон/.

„Треньор на годината`2019” стана Ангел Ленков Стефанов /КБИ „Петромакс”/.

В категорията „Отбор на годината” призът отиде при БК „Спартак Плевен” /мъже/. Поощрителната награда за достойно представяне спечелиха юношите младша възраст до 14 години на хандбален клуб „Полюс ТМ”.

Почетни плакети за техните юбилеи и за принос в спорта от името на Община Плевен бяха връчени на изявените спортни деятели Светослав Топузов /лека атлетика/ – 70-годишен юбилей, Никола Николов /лека атлетика/ – 80-годишен юбилей, Георги Пандов /баскетбол/ – 80-годишен юбилей, и Камен Пенчев /кик бокс/.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: