Коледари на НУ „Христо Ботев“ – Плевен благославяха за здраве и берект в Койнаре

18.12.2019 7:30

Дни преди Коледа дружина коледари от НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен, начело с директора на училището Цветелин Горанов гостуваха в гр. Койнаре. Добрите гости бяха посрещнати от милите домакини  още в началото на града. Коледарите с трепет пристъпиха прага на  фирма „Дейзитекс ЕООД“, където бяха ушити техните прекрасни костюми с любезното съдействие на Жана Цървулкова и Пол Редиф. Там бяха топло посрещнати  от целия колектив. Със своите наричания те орисаха всички присъстващи  да са здрави и честити през новата година, да ги спохожда много късмет и берекет. Домакините изпратиха с радост и благодарност напетите коледари и както повелява традицията, за благите им думи ги дариха с торбички с много лакомства.

После добрите гости  продължиха да наричат за благодатна и успешна година и пред още една прекрасна публика – децата от детската градина в града и много учители от  местното училище.На събитието присъстваха  кметът на град Койнаре – г-н Денислав Луканов, неговият предшественик  Данаил Тоновски и множество граждани.

В началото неповторимата  магия  на българските народни танци претвориха чрез  ритъма на ръченицата малките танцьорки Патрисия Ангелова и  Анелия Ангелова.После всички присъстващи бяха очаровани от изпълненията на певците Дивна Николова и Валентин Христов.

Коледарите, ученици от ІІІ клас, подготвени от Йонита Милова и Валентина Николова,изпълниха характерни за ритуала песни и отправиха пожелания към възторжената си публика за изобилие и сполука. Постар  обичайте пресъздадоха автентичния дух на празника като зарадваха домакините с коледарски благослов за здраве, берекет, късмет и благополучие.

За всички присъстващи, нашите малки възпитаници бяха  учители по българолюбие, показвайки как се тачат и съхраняват от род на род и от век на век български традиции и обичаи.

Кметът на града им пожела на раздяла да са все така весели, даровити и да тачат и съхраняват българските народни обреди и традиции.

Снимки: НУ „Христо Ботев“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: