Урок по родолюбие проведоха ученици от Левски в парк „Търновград – духът на хилядолетна България“

17.12.2019 13:15

Урок по родолюбие – под този надслов протече един необичаен учебен ден за над 80 ученици от Средно училище „Крум Попов“ и Основно училище „Максим Горки“ в град Левски.

16 декември изглеждаше по-скоро като първи пролетен ден. С ярко слънце и топлина ги посрещна уникалния парк „Търновград – духът на хилядолетна България“. Най-силно се отразяваха слънчевите лъчи в златните куполи на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Величието на храма веднага грабна погледите на любопитните детски очи. Не по-малко величествени извисяваха снага и останалите миниатюри на исторически обекти, отразяващи хилядолетната българска история, сред които – великотърновските символи крепостта Царевец и Паметника на Асеневци, Панорама „Плевенска епопея 1877“, варненската катедрала „Успение Богородично“, бургаската катедрала „Св.Св.Кирил и Методий“, Бачковския и Рилския манастир, амфитеатъра в Пловдив, Народния театър „Иван Вазов“, Народното събрание и още и още… Всички миниатюри са изработени от специална пластмаса, издържаща на метеорологичните условия, в мащаб 1:25 и са стопроцентови копия на оригиналите. Най-забавно за децата беше миниатюрата на гара Пловдив и влакчето, което тръгва от там, прекосява Балкана, за да стигне до Варна.

Посещението в парка „Търновград – духът на хилядолетна България“ е  пътуване в историята, чрез макетите  на историческите и архитектурните забележителности от римската епоха до наши дни. То е осъществено със съдействието на Община Левски в изпълнение на Общинска програма за извънучилищни дейности.

Снимки и текст: Петя Чолакова – гл.експерт”Образование , култура и спорт”

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: