В навечерието на идващите светли коледни и новогодишни празници, ученици от НУ „Христо Ботев” гостуваха в Панорама мол Плевен.

17.12.2019 8:52

В навечерието на идващите светли коледни и новогодишни празници, ученици от НУ „Христо Ботев” гостуваха в Панорама мол Плевен.
На 16 декември, пред великолепната елха, второкласници рецитираха с плам и усмивки весели стихове за Коледа.


После всички присъстващи бяха очаровани от изпълненията на певците от ВГ „Ботевци пеят“, с ръководител Валентина Николова, които изпълниха песните “Бяла Коледа“, „12 коледни картички“ и „Коледа е, мили хора“ със солист Дивна Петрова.
След това в празника се включиха и третокласниците. Неповторимата магия на българските народни танци претвориха чрез ритъма на ръченицата малките танцьорки Патрисия Ангелова и Анелия Ангелова.
Накрая тържествено влязоха добрите гости коледари, ученици от ІІІ клас, подготвени от Йонита Милова и Валентина Николова. Народът ни казва, че ако не минат коледари „ялова ще е годината”, всичко ще върви не както трябва. Затова всяко семейство се подготвя да ги посрещне като най-чакани гости. Тяхната благословия е като заклинание. С коледарите във всеки дом влизат плодородието и благополучието.
„Стани Нине, господине, тебе пеем, домакине, че ти идем добри гости, добри гости коледари!“ – с тази песен влязоха малките коледари, накривили рунтави калпаци с гирлянди от пуканки по тях. Облечени в традиционни народни носии, наметнати с красиви вълнени ямурлуци, носейки украсени с краваи и чимшир овчарски геги в ръце и водени от своя станеник Йордан Иванчев, те бяха представени на присъстващите от звънливото гласче на Руби Редиф.
Децата пресъздадоха българската традиция на коледуването. По стар обичай зарадваха домакините с коледарски благослов за здраве, берекет, късмет и благополучие. Наричания за щастие и добруване валяха от устата им: „Колкото листа в гората, толкоз берекет в таз къща!…Да е хаирлия годината!… Кажете, дружина: Амин!“ А стопаните прибавиха и надеждите си: „От вашите уста – в Божиите уши!“
И, както повелява традицията, за благите си думи малките коледари бяха дарени от управителя на Панорама мол Плевен Владислав Монов и неговия екип с торбички с лакомства. Той пожела на всички деца, техните учители и родители здрава и успешна нова година. Подаръци от любезните домакини получиха и всички деца, участвали в програмата.
Посетителите на Панорама мол Плевен в този ден имаха възможността да съпреживеят обичая заедно с коледарската дружина и да усетят автентичния дух на празника. За всички присъстващи, нашите малки възпитаници бяха учители по българолюбие, показвайки как се тачат и съхраняват от род на род и от век на век исконните български традиции и обичаи.
А на всички плевенчани младите коледари от НУ „Христо Ботев“ – гр. Плевен желаят здраве, късмет, благоденствие и сполука!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: