Комисия ще работи за въвеждане на ВАР в efbet Лигата

16.12.2019 11:41

Специална комисия ще работи по въпроса за въвеждането на системата ВАР в efbet Лигата. Става дума за „Видео асистент арбитър“. Това е решението на Изпълкома на БФС, последен за тази година.

Според Кирил Домусчиев, собственик на Лудогорец, нашата държава е изостанала с дейността си за въвеждането на тази система в първенството. Той е на мнение, че съдийството ще се развива като ВАР се използва редовно. Домусчиев каза, че страната ни е една от последните, които стартират дейността си по въвеждане на ВАР. Все още не е ясно кой ще финансира проекта. Редно е в бюджета за предстоящите години да бъде включено и финансовото обезпечаване на „Видео асистент арбитър“ за първенството, изрази мнение Кирил Домусчиев.

Първата крачка към въвеждането на системата е лиценза на Националния стадион за бъдещия бараж с Унгария, смята Атанас Фурнаджиев. Той сподели още, че той е предрекъл, че съвсем скоро ще се въведе ВАР и в родното първенство. Думите му не били приети на сериозно, дори някои го приели като шега.

Все още нищо не е напълно ясно. Няма конкретни цифри за проекта. Назначена е комисия, която ще отсее офертите и ще направи прогноза за бюджета. За проекта ще отговарят Атанас Фурнаджиев и Кирил Домусчиев.

На позицията „Ръководител на проекта VAR“ е поставен Петър Петров, който ще представи на комисията възможностите за въвеждане на ВАР в експлоатация. В състава на комисията влизат Кирил Домусчиев, който иска въвеждането на ВАР, Венцислав Стефанов – президент на Славия, който е против, и Атанас Фурнаджиев, вицепрезидент на БФС.

В самото начало ще бъде в мобилна версия. Ще се играят по  мач – два на седмица. Екипът към съдийската комисия ще подбира интересните предложения и така системата ще се развива. Проблемите на стадионите също не трябва да остават на заден план. Има стадиони, на които е трудно монтирането на екрани за телевизионни излъчвания. Там ще е проблем и монтирането на камерите за ВАР. Ще се върви към максимално бързо получаване на лиценз за шестнайсетина финалите, стадиона в Разград и Националния стадион, допълва Кирил Домусчиев.

Наред с това, Домусчиев каза и какви са вижданията му за новия президент на съюза. Според него, заемащият длъжността трябва да има твърд характер, да има ръководни умения и добър авторитет, както и да не е фалирал. Задължително трябва да е влюбен във футбола. Това е лично негово мнение за човека, който ще подкрепи. Самият той няма да си позволи да се кандидатира. Ще играе ролята на опозиция.

Домусчиев каза още, че ще се търси начин средствата за въвеждане на ВАР да не се плащат от клубовете. Ще бъдат проведени сериозни разговори с министъра на спорта да осигури средства за системата, както е оказал подкрепа за осветлението на някои клубове. Изграждането на площадките трябва да са резултат от старанието на клубовете, смята Домусчиев.

Собственикът на Лудогорец подчерта, че в Унгария държавата е направила редица стадиони. Най-новият е Ференцварош. Там големите клубове вече имат стадиони на европейско ниво. Пет нови стадиона се строят в Б групата. За всичко това се е погрижила държавата. Домусчиев беше категоричен, че няма как да се прави класен футбол без пари. Голямо постижение е отстраняването на Ференцварош.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: