Иновативна операция извършиха хирурзи от две плевенски болници

16.12.2019 10:59

 

Екипи на две болници в Плевен приложиха съвместно иновативен метод при третирането на неблагоприятните последици от развитието на рака на млечната жлеза – поява на оток на ръката. За това информират от Пресцентъра на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

При част от пациентките рак на млечната жлеза се създават предпоставки за развитие на оток на ръката. Той се дължи на блокиране на лимфните пътища в подмишницата. Допълнително се намесват и последиците от операцията и лъчетерапията, които също могат да повлияят на лимфната система. Борбата с лимфния застой се води по два основни начина: превантивни мерки и третиране на настъпилото вече усложнение. И при двата начина се прилагат редица неоперативни и оперативни методи. Оперативните превантивни методи имат ново постижение – да се извърши свързване между лимфната система и венозната система на ръката при наличие на повишен риск за лимфен оток. Тази операция изисква екип от специализирани онкохирурзи и съдови хирурзи, както и специално оборудване (биомикроскоп и др.).

Съчетанието на тези фактори можа да се осъществи в сътрудничество между две болници – УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и болница „Сърце и мозък“. Хирурзи от двете болници извършиха сложната, но успешна операция.

Пациентът е изписан без усложнения и е без прояви на лимфен оток до момента.

Извършената  операция е свързана с три необичайни елемента:

  • Рядко заболяване от рак на млечната жлеза при мъже с лимфни възли с повишен риск от оток на ръката
  • Извършване на иновативна операция, невнедрена още в страната
  • Ползотворно сътрудничество между две болници, за да могат да бъдат осигурени необходимите предпоставки за сложни високо технологични операции.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: