Майя Ананиева дари част от архива на артшкола „Колорит“ на читалище „Съгласие“

13.12.2019 13:33

В навечерието на светлите Рождественски празници и във връзка със 150-ата годишнина на НЧ „Съгласие 1869“ Майя Ананиева дари архива на артшкола „Колорит“ за период от 12 години. Това е времето, когато школата е имала договор за съвместна дейност с читалището. „На фона на 15о-годишната история на читалището това е малко време. Но аз смятам, че е красив, колоритен, цветен и емоционален щрих от неговата история, а на практика е и половината от историята на школата“, подчерта Ананиева.

Дарението включва всички публикации за този период за „Колорит“, снимки от участия във форуми и фестивали, плакати, покани за изложби, снимков материал за големия проект към ООН, дал огромна възможност в един труден период школата да се развие бързо. Сред дарението са и материали от различните видове техники, усвоявани от децата в школата, колекция от рисунки и от етюди.

„В школата не само откриваме таланти и работим с тях, а тук много деца получиха старт в живота си да поемат по пътя на професионални художници. Смятам, че тук е мястото на този архив, в един културен институт на 150 години, който събира и съхранява паметта на нашия град и той по най-достойния начин ще поеме дарението и ще има грижата да го съхрани за поколенията“, каза още Майя Ананиева.

Дарението бе прието днес от председателя на читалище „Съгласие“ Ивайло Атанасов, който благодари и подчерта, че то ще бъде обособено в отделна изложба.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: