Втора самостоятелна изложба на Румяна Живкова в Къщата на художниците – снимки

12.12.2019 9:07

Миналата година, пак през декември, пак предколедно, Румяна Живкова направи в Къщата на художниците своята първа самостоятелна изложба. Досега тя е участвала в националните изложби – “Лудогорие” в Разград, “Еротично” – в Бургас и изложба на Алианц България. Много са и участията и в общи и групови изложби на плевенските художници. През следващата година вече има и покани за нови участия в национални форуми и самостоятелни прояви. Нейните платна заинтригуваха интелектуалната публика. И не само платната и. Тя представи през миналата година в първата си изложба и много впечатляващи икони, които не по-малко се харесаха на хората, изкушени от изкуството.


Видно е, че в творческата си работа тя върви по един възходящ път. Експозицията, която днес откриваме в Къщата на художниците, е втората и самостоятелна изложба и е доказателство за нейното развитие.
Руми отново ни напомня с платната си за Рождественските празници и вярата ни. Затова в тази зала са разположени картини, които ни правят съпричастни с духовното и природното. Като една обща частица от всемирното космическо пространство. Но и като вярност към християнските ценности, на които принадлежим.
Тематично изложбата ви предлага разнообразни инвенции, което говори за разнопосочното и многообразно виждане на автора за света. В експозицията ще видите природни картини, както и засвидетелстван интерес към птиците – символ на естеството и на свободния полет, една част от картините ни показват и интересни дестинации, където окото на художника е уловило характерни черти от екстериора.
Впечатляващ е интересът на Румяна Живкова към темата за жената. Жената – икона, майка, любима; жената –
страстно, интимно, в танца на любовта и взаимността. На нея са посветени доста от платната, разположени в една от нашите зали.
Аз не съм професионален художник и няма да правя преценки на техническите параметри в изпълнението на картините, които ни предлага тази вечер Румяна Живкова. Тук има достатъчно професионалисти, които могат и да я критикуват, и да я хвалят. За тези, които обичат да общуват с изкуството е достатъчно да се докоснат до смисловите внушения на авторката, да усетят настроенията и, да потърсят своите вътрешни усещания в картините и.
Нека тази последна за годината изложба ви носи приятно настроение, спокойствие и добра енергия, с която да тръгнем към Новата.

Татяна ЛЮБЕНОВА, снимки: Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: