Кръгла маса за задържане на учениците в училище се проведе в Плевен по инициатива на ПГМХТ

10.12.2019 13:41

По инициатива на ПГМХТ-Плевен беше организирана кръгла маса на тема: „Единство в действията на институциите – да обхванем и да задържим учениците в училище”.

В презентацията на директора Теменужка Енчева беше направен преглед на дейностите и инициативите  включени, както в  учебния процес, така и в извънучебния. Мнението на представителите на отдел „Закрила на детето”, Регионалното управление на образованието – Плевен, Детска педагогическа стая при МВР – Плевен беше категорично, че с общите усилия на всички през последната година са постигнати, макар и малки, но добри резултати в работата с проблемните ученици и с родителите.

Благодарение на обходите в населените места и работата с отсъстващи ученици в повечето от случаите са постигнати добри резултати, посочи психологът Петър Ганчев. На кръглата маса беше затвърдено  и мнението, че до голяма степен методът „иновации в действие”, подобрява резултатите в работата с учениците и задържането на вниманието им в учебния процес. Основно би трябвало вниманието ни да бъде насочено към професионалната подготовка на учениците – каза по време на кръглата маса Миленка Чорбова – учител по професионална подготовка. Тя посочи и добрите резултати от участието на учениците в реален производствен процес.

На кръглата маса присъства работодател в областта на месната промишленост Николай Кръстев, който  е установил, че когато учениците участват в производствения процес и получават възнаграждение за труда си, техният интерес към дейностите се повишава и желанието им за реализация в съответната сфера се увеличава значително. Държавата ще прави всичко възможно да стимулира работата в училищата с проблемни ученици – каза по време на кръглата маса Татяна Божинова, заместник-областен управител на Плевен и добави, че намерението на държавното ръководство е да отпуска повече средства през 2020 г.  за работа в такива учебни заведения. Не на последно място Теменужка Енчева – директор на гимназията подчерта, че бъдещето в работата на ръководството и на педагогическия колектив е нестандартното поднасяне на учебния материал и използването на иновациите.

На кръглата маса присъстваха още и Веселка Лилова, директор на ОСО –Плевен и общински съветник, Лили Стаменкова, директор на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с.Ясен, Албена Спасова, експерт в КНСБ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: