С тържествен ритуал Плевен чества 142 години от освобождението си /фотогалерия/

10.12.2019 12:27

Днес се навършват 142 години от Освобождението на Плевен от турско робство. 10 декември е и ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение.

По традиция годишнината от паметната дата бе чествана с тържествен ритуал на пл. „Възраждане”. Сред дошлите да почетат паметта на хилядите загинали за свободата на Плевен и България бяха руският посланик Анатолий Макаров, представители на дипломатически мисии, делегации от три побратимени градове на Плевен – Ростов на Дон, Плоцк и Браила, народни представители, общински съветници, плевенчани, млади възрожденици от НУ „Христо Ботев“ и Средношколското общежитие.

Негови Високопреосвещенства Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с висши свещенослужители от Руската православна църква и плевенски свещеници отслужиха панихида.

Слово по повод годишнината произнесе кметът на община Плевен Георг Спартански. Пред Вечния огън на Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ бяха поднесени венци и цветя. Присъстващите запазиха и минута мълчание.

Празничният ден продължи с концерт в ДКТ „Иван Радоев” с участието на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният”, диригент Кристиян Попов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: