Може ли цялото семейство да се храни здравословно

10.12.2019 15:05

Забързаното ежедневие ни подхваща още от рано. Дори учениците изглежда не могат да си поемат дъх напоследък и нерядко е повдигана темата за облекчаване на учебните занятия. Всичко това обаче е второстепенно, когато осъзнаем до какво ни води – влошено здравословно състояние.

Модерно е да се говори за правилно хранене и други такива „съвременни“ думички, но важността на храната всъщност е оценявана още от дълбока древност. И тъй като живеем в свят на удобства (дори от гледна точка на доставка на храна Плевен вече е доста развит), логично е да се запитаме дали не сме прекалили с тях от хранителна гледна точка.

За никого не е изненадващо, че и българите сме започнали да се храним доста зле. Баничка за закуска, дюнер за обяд и спагети за вечеря. Менюто ни е пълно с мазнини и въглехидрати, а зеленчуците са само лека добавка, колкото да разнообразим.

Можем ли обаче да се храним здравословно в днешно време? А какво можем да кажем за такова хранене, когато погледнем цялото семейство? Как да накараме най-малките също да се хранят добре, ако винаги имат възможността да си купят солети, чипсове или вафли от близкия павилион? Днес ще се опитаме да отговорим на този въпрос!

Здравословно не значи безвкусно

Телевизията е успяла да ни пробута идеята, че за да се храним здравословно, трябва да забравим за всичко вкусно. Това обаче изобщо не е така. Всеки помни колко хубаво са готвили бабите едно време. Е, истината е, че тяхното вероятно е било доста по-здравословно от съвременното. Не било бутано с химия, нямало е консерванти, а вкусът е идвал от натурални подправки.

Да, факт е, че да си намерим здравословна храна, която е все пак и вкусна, е малко по-трудно. Но не е невъзможно. Ако се научим да си я приготвяме вкъщи, можем да го правим за цялата седмица. Отделяме 2-3 часа през уикенда да приготвим малко по-големи порции (примерно за цялото семейство) и си ги разпределяме за седмицата. Не е невъзможно и в момента доста хора избират този вариант. Онлайн има куп рецепти за това.

Но дори и да не искаме нещо такова, защото нямаме време, можем пак да избираме по-хубава храна. Важно правило е да имаме протеин (месо, риба, бобови култури), хубави зеленчуци (моркови, цвекло, чушка, листни растения) и плодове. Пържола с пържени картофи? Може би не. Но филе със задушени моркови, лук и дори картофи – абсолютно да. Дори да нямаме време да го приготвим, подобни ястия лесно можем да си поръчаме (например от Foodpanda).

Въпрос на навици

Най-големият проблем е да възпитаме малките да се хранят така. Как да ги спрем да си купуват вафли или други вредни неща? Започваме с цялостна промяна на навиците. Като за начало, ние спираме да им купуваме вредни неща. Обясняваме им защо и намираме полезни и вкусни заместители. Даваме им възможност да избират от такива, а не им налагаме каквото ние искаме. Така те започват да асоциират избора си не с вафли и чипсове, а с плодове например.

Макар и сравнително прост, този съвет можем да си го приложим и за себе си. Ако не обичаме портокали, не е нужно да заменим тортите с тях. Има куп далеч по-здравословни десерти – просто трябва да ги открием и да си даваме избор!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: