Ролята на православната църква в Освобождението на България дискутираха на конференция в Плевен

09.12.2019 17:15

„Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877 – 78 г.” бе тумата на конференцията, която се проведе днес в Регионалния исторически музей. Събитието откри директорът на музея Володя Попов, който сподели пред присъстващите, че целта на конференцията е даде макар и относителен отговор на това как Православната църква е оказала влияние и какво е то като тежест във формирането на мнението да се достигне до Руско-турската освободителна война и България да получи своята национална независимост. Гости и лектори бяха архиепископ Леонид, митрополит Игнатий, княз Никита Лобанов-Ростовски, академиците Георги Марков и Константин Косев, представители на научните среди от страна на България и Русия.


„Ние трябва да възпитаваме нашите деца и внуци в уважение към традициите, в познание на историята, защото всички знаем, че народ, който не познава своята история, който не уважава своето минало, няма перспектива в бъдещето. Вярвам, че независимо от политическите превратности, тези неща, които определят нашето място в Европа – културата, религията, вярата, традициите, обичаите, общата ни история – ще останат такива и в идните векове. Всеки от нас трябва скромно – според силите и възможностите си, да работи за това наше общо дело. Вярвам, че така както имаме общо минало и общо настояща, така бихме имали и едно отлично общо бъдеще. Лично аз ще работя за това”, каза в приветствието си кметът на Плевен Георг Спартански.


Приветствие към гостите и участниците в конференцията отправи и Румен Петков, по чиято покана в града е княз Лобанов-Ростовски. „Нашето православие се е съхранило чисто и свято през годините, защото то е било обърнато към човека, към съхраняването на българщината и към развитието на България. Много от нашите отци са останали в историята със своята честност и своето чувство за принадлежност- това чувство на принадлежност ни е събрало тук, то ни кара да се чувстваме горди, че сме българи, че сме православни, че заедно със своите руски братя съумяхме да извоюваме след 500 години свойта свобода. Ако ние ценим нашето минало, нашата история такава, каквато е, а не я пренаписваме и ако ние вървим заедно в тази посока, която отговаря на интереса на българския народ, съм сигурен, че това, което е станало в Плевен преди 142 години, има своя голям смисъл и заряд и своето голямо утре”, сподели пред присъстващите Петков.


Сред темите в конференцията бяха: „Тотлебен – най-големият военен стратег на ХIX век” на княз Никита Лобанов-Ростовски; „Ролята на княз Алексей Лобанов-Ростовски в подписването на Константинополския мирен договор” на Белла Пак; „Обсадата на Плевен: исторически уроци и паралели” на Сергей Пинчук; „Ролята на руската армия в освобождението на българите от османско иго” на Виктория Золотова от Петербургския държавен университет, и „Ролята на християнството в запазването на свободния дух” на Габриела Райкова от НАИМ – БАН.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: