Днес в Панорамата откриха изложба по повод 90 години от рождението на Николай Овечкин – снимки

09.12.2019 13:55

Изложба по повод 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин бе открита днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. от кмета на Плевен Георг Спартански. Тя е част от събитията, посветени на 142-ата годишнина от освобождението на Плевен.


Събитието уважиха заместник-областният управител Татяна Божинова, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, бившите кметове на Плевен Андрей Романов и Румен Петков, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила. Допълнителна тържественост на събитието внесоха и изпълненията на Общински хор „Гена Димитрова“.
Княз Никита Лобанов – Ростовски, гост на откриването на изложбата, направи поредното свое дарение на Панорамата – този път от 3 литографии, а скулпторът Иван Атанасов дари изработения от него бюст на Овечкин.


Изложбата 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин представя 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Н. Овечкин от фондовете на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Освен ескизи и етюди от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са представени и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците-бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Н. Овечкин.
Изложбата дава възможност да се видят част от скиците, от които по-късно е създаден бъдещият шедьовър на баталната живопис Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – резултат от продължителна работа над сюжета, драматургията, образите на персонажите и композицията. По думите на Н. Овечкин „да се отдели главното, типичното, съзвучното с времето и съвременността и да се претвори в художествен образ по верещагински правдиво – това е нашата свръхзадача”.


Изложбата представя палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.
Н. Овечкин е автор на художествения проект и ръководител на колектива от 13 художници, изписали платната в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, за което е награден с орден „Народна Република България“ I степен и удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: