Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат тази седмица в Плевен

09.12.2019 13:23

В периода 09 – 13 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната, информират от Министерство на здравеопазването.

За 2019 г. това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. През годините проявата е доказала своята ефективност за повишаване обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

За област Плевен прегледите ще се извършват в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания /ОДНБПФЗ/ на ул. „Кирил и Методий” № 20.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

През годините кампанията се е доказала като добър способ както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: