Внимавайте с тези 5 кредитни капана

07.12.2019 9:57

На пазара има много продукти и услуги, които обещават намаляване на вашия дълг и някои действително помагат. Други, обаче, са само капани на увеличаване на дълга, които могат да влошат финансовите ви проблеми още повече.


№1: Кредитни карти
Кредитните карти са нож с две остриета. С други думи, те могат да бъдат от полза, когато имате нужда от пари, но ако не управлявате разумно своите сметки, кредитните карти могат да влошат финансовото ви състояние значително. Ето как:
Таксите им могат да бъдат непосилни:

• Такса за закъсняло плащане – ако плащането ви е закъсняло дори с един ден, може да ви наложат наказателна такса.
• Такси за надхвърляне на лимита.
• Такси за теглене в брой
• Годишни такси : Някои карти имат солени годишни такси
СЪВЕТ: Запознайте се внимателно условията в договора ви за кредитните карти и правете всичките си плащания навреме или дори няколко дни по-рано.
№2: Овърдрафт
Овърдрафтът предвижда използване на пари от дебитната ви карта до определена сума, ако нямате достатъчно средства в банката по това време. Можете също да теглите него, като използвате банкомат, ако сте закъсали за пари. Но това далеч не е безплатно:
Таксата за овърдрафт за теглене над лимита може да бъде доста скъпо начинание.
Повечето програми изискват всички такси и сумата на овърдрафт да бъдат възстановени в рамките на 30 дни. Но някои изискват погасяване след 16 или дори пет дни и ако не платите навреме, могат да ви сложат в списъка с некоректни длъжници!
Някои банки дори начисляват дневна такса, докато не погасите използваната сумата от овърдрафт.
СЪВЕТ: Ако искате да използвате овърдрафт, уверете се, че сте запознати с условията, които приемате. Знайте какви са вашите такси, кога ги дължите и дали сумата е включена във вашия дневен баланс. Овърдрафтът е незадължителна характеристика на банковата ви сметка и можете да се откажете от нея.
По-лесно и евтино ще ви е, ако кандидатствате за бърз кредит от CreDirect и да си го платите с идването на първата заплата.
№ 3: Ипотечно рефинансиране
Когато нивата са ниски, е изкушаващо да рефинансирате ипотеката. В крайна сметка вашите месечни плащания ще намалеят, а вие ще получите малко допълнителни пари. Трябва да сте наясно, че само хората с най-добра кредитна история се класират за най-ниските лихви.
Дори и да отговаряте на условията за ниска ставка, все пак има разходи и други съображения като това дали искате още 30 години да плащате ипотека.
Също така, поискайте подробна разбивка на таксите, свързани с рефинансирането. Тези разходи могат да са доста големи и като добавите към това, което дължите кредитът ще стане непосилен.
И накрая, спрете да мислите за дома си като за банкомат. Целта на 30-годишната ипотека е тя да бъде изплатена, преди да се пенсионирате, да намалите разходите си, когато доходите ви намаляват.
№4: Кредити за плащане на вноски по други кредити
Тези заеми са категорично доста скъпи. Вие взимате краткосрочен кредит до заплата или за 2 седмици, за да заемате 100 лв и да си платите вноска по друг кредит. Целта ви е да избегнете наказателна такса или лихва. Забавят ви заплатата и се налага да или плащате такса за удължаване на заема още две седмици, или да теглите друг краткосрочен кредит. Цената на подобен кредит често се равнява на 250-300% оскъпяване.
Кредитите за плащане вероятно са най-лошият капан за погасяване на дългове от всички останали. Повечето хора взимат втори заем, а след това трети. По-добре е да платите закъсняло плащане и неустойката му, която е с по-ниска лихва, отколкото да вземете друг заем до деня на заплатата си.
Снимка: интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: