Родолюбива българка уши реплика на Възпоменателното знаме за освобождението на Плевен

06.12.2019 13:23

В навечерието на 10 декември дарение на реплика на Възпоменателното знаме за освобождението на Плевен получи днес Регионален военноисторически музей.

Знамето е ушито и бродирано  от Райна Стефанова, пенсионерка, текстилен инженер по професия от София. Дарението бе направено в една от залите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” . Директорът на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка подчерта, че Райна Стефанова е истински родолюбец, българка, която шие реплики на български знамена. Неуморната софиянка вече е дарила и реплика на Самарското знаме на РВИМ – Плевен.

С особена радост днес в светлия християнки празник Никулден връчваме това знаме на Плевен, което да напомня за славата и боеспособността на българската армия, каза в обръщението си Райна Стефанова. Тя сподели, че два месеца и половина й е отнело да ушие знамето като е работила по 10 часа на ден. Процесът е бил труден, защото Райна е имала само снимка пред себе си. Никога не се е занимавала професионално с бродерия, докато през 2016 г. решава да ушие и бродира знаме по повод 180 години от рождението на Никола Корчев, дарено на родното му село Долна Диканкя, Радомирско. След това бродира Самарското знаме за плевенската Панорама, следва знаме със свети Димитър за Радомир, както и знамето на Райна Княгина, което дарява на къщата-музей в Панагюрище. Сега същото знаме бродира и за къщата, превърната в музей в София, където Райна Княгина е живяла в последните години от живота си, прави и знаме на една детска градина в Полски Тръмбеш.

Сред дошлите днес да присъстват на даряване на знамето в плевенската Панорама бяха ученици, общински съветници и общественици.

Оригиналното знаме е изработено от плевенчани по повод  освобождението на Плевен на 10 декември 1877 г. Победата при Плевен има решаващо значение за победоносния край на Руско-турската война 1877 – 1878 г.

Гражданите на Плевен подаряват Възпоменателното знаме на Плевенска № 16 пеша дружина през ноември 1878 г. Командирът на дружината иска разрешение да получи знамето за знаме на дружината, получава разрешение знамето да се използва само като почетен знак, на който не се отдават военни почести. Знамето е прибрано в двореца преди връчването на формените знамена на дружините. Плевенска № 16 пеша дружина е формирана в Плевен през август 1878 г., подчинена е на западния военен отдел. От 21 декември 1879 г. дружината се установява на гарнизон в Шумен, от януари 1881 г. се премества в Провадия, а от август – във Варна. От 1884 г. влиза в състава на 8-ми пехотен Приморски полк.

Днес оригиналното Възпоменателно знаме за освобождението на Плевен се пази във фонда на Националния военноисторически музей в София.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: