Природен парк „Персина“ отбеляза своя 19-ти рожден ден

06.12.2019 14:11

През 2000-та година на 4 декември е подписана заповедта за обявяването на Парка за защитена територия.От този момент, в началото на месец декември, природният парк отбелязва своя„рожден ден“, като „Ден на Природен парк „Персина“. На събитието тази година бе открита изложбата „Пътят на червеногушата гъска“, предоставена от Българското дружество за защита на птиците. Присъстваха представители на местните институции, учебните заведения на територията на парка, деца от природозащитни клубове, нашите малки приятели от детската градина, както и редица гости и природолюбители.

Изложбата „Пътят на червеногушата гъска“ гостува за пръв път в района на река Дунав. Тя проследява прелетния път на гъските. Включва интерактивни и игрови елементи, които имат за цел да ангажират емоционално публиката с опазването на птиците. Експозицията е изградена от няколко модула, всеки от тях отговарящ на конкретна тема, свързана с вида и начините за опазването му. Специални преградни елементи оформят пространство наподобяващо лабиринт, който показва пътят на миграцията.

Изложбата за червеногушата гъска ще е отворена за посещение до края на месец февруари в Посетителския център на ПП „Персина“. Така ще се даде възможност голяма част от гостите на парка да се запознаят с тази малка, но забележителна птица.

Червеногушата гъска е една от най-застрашените гъски в света. Тя е и най-атрактивната сред гъските в дивата природа. Откроява се сред останалите с красивото съчетание в оперението на цветовете червено, бяло и черно.  Дребната гъска прелита огромното разстояние от 6000 км, за да зимува в района на северното и западното крайбрежие на Черно море. Малка част от популацията на птиците зимува и по поречието на река Дунав включително на територията на ПП „Персина“, в смесени ята с голяма белочела гъска и сива гъска. В края на зимата червеногушата гъска се връща по обратния път до Арктична Русия.

Снимки: ПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: