Румен Тодоров: Иска ми се да върна творческата атмосфера в НУИ „Панайот Пипков“

05.12.2019 13:15

Иска ми се да върна артистичния дух, творческата атмосфера в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. Това заяви днес на своята първа пресконференция след встъпването си в длъжност като директор на училището Румен Тодоров. Заедно с него беше и Ваня Делийска, представител на Обществения съвет към НУИ „Панайот Пипков“ и член на комисията в Министерство на културата, провела конкурса за избор на директор.

„Не очаквах тези резултати, коментира спечелването на конкурса Румен Тодоров, но не мога да кажа, че съм неподготвен. Аз съм от 26 г. в това училище – от 1993 г. като преподавател по акордеон, всъщност съм и негов възпитаник. Познати са ми традициите на училището, неговите задачи и мисията му“.

Тодоров коментира, че промените в образованието, прехода, който изживява държавата е довело до загубване на творческата атмосфера в училището. „Затова моето огромно желание е да върна творческия дух на училището“, подчерта новият директор на НУИ „Панайот Пипков“. И добави, че училищата по изкуствата са създадени, за да отговорят на потребностите на талантливите деца, на децата с артистични заложби, за да могат те да се развиват в една професионална атмосфера от подготвени специалисти. „Това ще е и моята мисия за в бъдеще – да откриваме, не само да чакаме да дойдат отнякъде такива деца и да им даваме възможност да развиват своя талант“, категоричен бе Румен Тодоров. И каза, че днес училищата са в конкурентна среда и не може да се чака талантите сами да дойдат в плевенското училище, а ще трябва те да се търсят.

Акцент в работата на новия директор на НУИ „Панайот Пипков“ ще е и презентирането на училището, на показването на продукта на учениците. Тодоров заяви, че засега не планира промени в ръководния екип, предложил е на досегашния зам.-директор Николай Михайлов да остане на тази си длъжност. „Ще има промени в училището, но те ще са постепенни и в точния момент“, добави Румен Тодоров. Той акцентира, че работата му ще бъде насочена и към повишаване качеството на културния продукт, който се създава в училището, тук да се задават стандарти. „За мен е недопустимо нивото на подготовка да бъде по-ниско от нивото в една частна школа или в едно читалище. Надявам се да убедя колегите да работим в тази посока, че ние да задаваме стандартите, на това което произвеждаме“, каза директорът на НУИ „Панайот Пипков“. Той добави, че усилията му ще бъдат насочени и към привличане на преподаватели, които да са притегателна сила за талантливите деца. В същото време целта ще е да се привличат деца от съседни области,които да получат тук възможност за развитие на заложбите си.

„Моите пожелание към г-н Тодоров са да работи така, че неговото директорството да остане в историята на НУИ „Панайот Пипков“ като един ярък период“, каза и Ваня Делийска.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: